Doğal kaynaklardan elde edilen hidroksiapatit kemik blokların karakterizasyonu, biyolojik aktivite ve biyouyumluluğunun değerlendirilmesi
Characterization of hydroxyapatite bone blocks obtained from natural resources, evaluation of biological activity and biocompatibility
  1. Tez No: 804752
  2. Yazar: SULTAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZTÜRK KÜP, ÖĞR. GÖR. DİLEK BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık omurgası, Hidroksiapatit, Biyouyumluluk, Biyoaktivite, Fish backbone, Hydroxyapatite, Biocompatibility, Bioactivity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Salmo trutta (alabalık) ve Scomber scombrus (uskumru) balıklarının kemiklerinden elde edilen hidroksiapatit (HA) blokların karakterizasyonu biyoaktivite ve biyouyumluluğu araştırılmıştır. 650 °C'de kalsine edilmiş HA'in yapısı, kimyasal bileşimi, fazları ve fonksiyonel grupları alan emisyonlu taramalı elektron mikroskopisi (FE-SEM), enerji dağılımı X-Işını analizi (EDX), X ışını kırınımı (XRD) ve Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) kullanılarak karakterize edilmiştir. Biyoaktivite özelliği simüle edilmiş vücut sıvısında (simulated body fluid-SBF) bulunan çeşitli mineral iyonlarının etkileşiminin neden olduğu faz değişimi ve yüzey morfolojisi incelenerek test edilmiştir. SBF içerisinde 28 günlük inkübasyonun ardından, her iki HA yüzeyinde yüksek miktarlarda biyojenik HA'nın oluştuğu belirlenmiştir. Biyouyumluluk özelliği insan osteosarkoma (Saos2) ve fare fibroblast (L929) hücre hatları kullanılarak MTT analizi ile gerçekleştirilmiş ve her iki HA'in hücrelerin tutunması ve büyümesine engel olabilecek sitotoksik aktiviteye sahip olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, alabalık ve uskumru kemiklerinden üretilen biyomateryallerin kemik iskelesi veya rejeneratif materyaller olarak kullanım potansiyeline sahip olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, characterization, bioactivity and biocompatibility of hydroxyapatite (HA) blocks obtained from the bones of Salmo trutta (trout) and Scomber scombrus (mackerel) fish were investigated. HA calcined at 650 °C were characterized using emission scanning electron microscopy (FE-SEM), energy distribution X-Ray analysis (EDX), X-ray diffraction (XRD), and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) to identify the structure, chemical composition, phases and functional groups. Its bioactivity was tested by examining the phase change and surface morphology caused by the interaction of various mineral ions in the simulated fluid body (SBF). After 28 days of incubation in SBF, it was determined that high amounts of biogenic HA were formed on both HA surfaces. Biocompatibility was determined by MTT analysis using human osteosarcoma (Saos2) and mouse fibroblast (L929) cell lines, and it was determined that both HAs did not have cytotoxic activity that could prevent cell attachment and growth. These results confirm that biomaterials produced from trout and mackerel bones have the potential to be used as bone scaffolding or regenerative materials.