Bağlanma stilleri ile psikolojik iyi oluş arasındaki arasındaki ilişkide irrasyonel düşünceler, aidiyet ve çalışma kaygısının aracı rolü
The intermediate role of irrational thoughts, belonging and study anxiety in the relationship between attachment styles and psychological wellbeing
  1. Tez No: 804758
  2. Yazar: ELİFNUR BARIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÇIKRIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Bağlanma Stilleri, İrrasyonel Düşünce, Aidiyet, Çalışma Kaygısı, Psychological Well-Being, Attachment Styles, Irrational Thinking, Belonging, Study Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, bağlanma stilleri ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide irrasyonel düşünce, aidiyet ve çalışma kaygısının aracı rolünü incelemektir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 yılında Orta Karadeniz bölgesinde yer alan bir üniversitesinde farklı fakültelerde eğitim gören 499 öğrenciden oluşmaktadır. Uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen örneklemin 396'sı (%79.4) kadın, 203'ü erkektir (%20.6). Araştırmanın verileri Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Genel Tutumlar ve İnanışlar Ölçeği Kısa Formu, Genel Aidiyet Ölçeği ve Çalışma Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında Çalışma Kaygısı Ölçeğinin Türkçeye uyarlaması yapılmıştır. Dilimize uyarlanan çalışma kaygısı ölçeği geçerli ve güvenilir bulgular sunmuştur. Araştırmada öncelikle değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacı ile Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı tekniği kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ardından Process Macro Model 6 uygulaması ile aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre bağlanma stilleri (güvenli, kaygılı-kararsız ve kaçınan) ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide irrasyonel düşünce, aidiyet ve çalışma kaygısının sıralı aracı rolü bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluşlarına yönelik bir model sunan çalışmanın öğrencilere yönelik psikolojik müdahale programları düzenlenirken katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Ayrıca Türkçeye uyarlanan çalışma kaygısı ölçeği hem akademik hem de duygusal zorlukları bir arada değerlendirme olanağı sunduğu için üniversitelere bağlı rehberlik ve psikolojik danışma merkezlerinde danışma seansları öncesinde kullanılarak sorunları belirleme ve etkili kararlar alma konusunda uzmanlara destek sunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of irrational thinking, belonging and work anxiety in the relationship between attachment styles and psychological well-being. The research was carried out based on the quantitative research approach. The study group of the research consists of 499 students studying in different faculties in a university located in the Central Black Sea region in 2022-2023. Of the sample determined by the appropriate sampling method, 396 (79.4%) were female and 203 (20.6%) were male. The data of the study were collected using the Psychological Well-Being Scale, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, the General Attitudes and Beliefs Scale Short Form, the General Belonging Scale and the Work Anxiety Scale. In addition, the Study Anxiety Scale was adapted into Turkish within the scope of the study. The study anxiety scale adapted to our language presented valid and reliable findings. In the research, Pearson Product Moments Correlation Coefficient technique was used in order to examine the relationships between the variables and the relationships between the variables were examined. Then, mediation analysis was performed with the Process Macro Model 6 application. According to the research findings, irrational thinking, belonging and academic emotional evaluation have a sequential mediating role in the relationship between attachment styles (secure, anxious-ambivalent, and avoidant) and psychological well-being. It is thought that the study, which presents a model for the psychological well-being of university students, can contribute to the organization of psychological intervention programs for students. In addition, since the study anxiety scale, which has been adapted to our culture, offers the opportunity to evaluate both academic and emotional difficulties together, it can be used before counseling sessions in university guidance and psychological counseling centers to support experts in identifying problems and making effective decisions.