Çadırkaya kasabası monografisi
Çadirkaya town monography
- Tez No: 804909
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Anthropology, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Çadırkaya, Monografi, Halk Bilgisi, Halk Edebiyatı, Anatolia, Çadırkaya, Monography, Folklore, Folk Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çadırkaya kasabası halk edebiyatı ürünleri ve kültürel değerlerinin derlenerek değerlendirilmesine yönelik bu çalışma; genel olarak, var olan kaynakların taranması, toplanması, tasnif edilmesi, saha araştırması ve elde edilen bulguların değerlendirmesini içeren bir derleme çalışmasıdır. Çalışmada ilk olarak kaynak değerlendirmesi yapılarak kuramsal temeller oluşturulmuş ve çalışma yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamız giriş ve dört ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, önce problem ortaya konularak çalışmanın amacı, yöntemi, verilerin toplanması ve sınırlılıklar verilmiştir. Birinci bölümde Çadırkaya kasabasının genel özelliklerinden bahsedilmiş; kasabanın tarihi, coğrafi, ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda Çadırkaya'nın sosyo-kültürel yapısı ve bu yapıda meydana gelen değişimlerden bahsedilmiştir. Çalışanın ikinci kısmında“Geçiş Dönemleri, Ritüeller ve Törenler, İnanışlar”ana başlığı altında yöre ve çevresindeki uygulamalar üzerinde durulmuştur. Yemekler, giyim-kuşam, oyunlar, halk hekimliği vb. gibi günlük yaşam ile alakalı kavram ve bunlar ile ilgili ritüellere yer verilen üçüncü bölüm“Halk Bilgisi ve Gündelik Hayat”başlığı altında toplanmıştır.“Çadırkaya Kasabasının Halk Edebiyatı Ürünleri”başlığı altında toplanan dördüncü bölümde kasaba ve çevresindeki sözlü kültür ürünler yer almaktadır. Bu çalışma sonucunda Erzincan ili Çadırkaya kasabası halk bilimi ve halk edebiyatı ürünlerinin yaratımı ve aktarımı açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to compile and evaluate the folk literature products and cultural values of Çadırkaya town; In general, it is a compilation study that includes the scanning, collection, classification of existing resources, field research and evaluation of the findings. In the study, firstly, the theoretical foundations were formed by evaluating the source and information was given about the working method. Our study consists of an introduction and four main titles. In the introduction part, the purpose, method, data collection and limitations of the study are given by first presenting the problem. In the first chapter, the general characteristics of Çadırkaya town were mentioned; The historical, geographical and economic structure of the town is emphasized. At the same time, the socio-cultural structure of Çadırkaya and the changes that occurred in this structure were mentioned. In the second part of the employee, under the main title of“Transition Periods, Rituals and Ceremonies, Beliefs”, the practices in the region and its surroundings were emphasized. Food, clothing, games, folk medicine, etc. The third chapter, which includes the concepts related to daily life such as such as daily life and the rituals related to them, has been gathered under the title of“Folk Knowledge and Everyday Life”. In the fourth chapter, which is collected under the title of“Folk Literature Products of Çadırkaya Town”, there are oral cultural products in and around the town. As a result of this study, it has been concluded that Erzincan province Çadırkaya town has an important wealth in terms of the creation and transmission of folklore and folk literature products.