Kurşun-Çinko cevherinin kolon flotasyonu ile zenginleştirilmesinin araştırılması
Investigation of lead-zinc ores enrichment by column flotation
  1. Tez No: 151769
  2. Yazar: METİN UÇURUM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfîirlü kurşun-çinko cevherleri, Flotasyon Kolonu, Flotasyon Kinetiği, Sulfide lead-zinc ores, Flotation Column, Flotation Kinetics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmanın amacı Postallı Madencilik Ltd. şirketi tarafından kapalı işletme metoduyla Çadırkaya/Yahyaiı/Kayseri bölgesinde üretilen sülfîirlü kurşun-çinko cevherinin flotasyon kolonu ile daha verimli bir şekilde zenginleştirilmesinin araştırılmasıdır. Bu amaçla dizayn edilerek pilot çapta imal edilen ve Ç.Ü Müh. Mim. Fakültesi Atölyesine kurulan flotasyon kolonunda deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar neticesinde söz konusu flotasyon kolonu için optimum çalışma parametreleri olarak; dgo=0.125 mm, 1.30 cm/sn hava hızı, 500 g/ton Aerofloat 7048+Aerofloat 7279, %20 palp katı oranı ve 0.5 L/dk. yıkama suyu hızı belirlenmiştir. Optimum çalışma koşullarında yapılan deneyler neticesinde %93.74 verimle %55.23 Zn tenörlü konsantre alınmış ve bu sonuçlar halihazırdaki tesis değerleri ile karşılaştırıldığında (%66 verimle %53 Zn tenörlü konsantre elde edilmektedir) flotasyon kolonu ile zenginleştirmenin verim ve tenörde belirgin bir iyileştirme sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of study was the investigation of flotation of Pb-Zn sulfide ores from Cadirkaya/Yahyali/Kayseri produced by underground mining methods. For this aim a pilot plant was designed and installed at Çukurova University Engineering Faculty workshops than flotation experiments were carried out using the pilot flotation column. After experiments studies, optimum operation conditions were determined as follows: dgQ=125 mm, 1.30 cm/sn air flow rate, 500 g/ton Aerofloat 7048+AerofIoat 7279, %20 pulp density and 0.5 cm/sn wash water rate. Under optimum operations conditions, a concentrated having 55.23% Zn with 93.74% yields was obtained. These results showed that flotation columun enrichment gave better concentrate in terms of grade and yields in comparation with currently plant conditions (53% Zn and 66% yields of concentrate).