Diyabetik retinopati tarama muayenesinde akıllı telefon fundus fotoğraflamanın standart biyomikroskopik fundus muayenesi ile karşılaştırılması
Comparison of smartphone fundus photography with standard biomicroscopic fundus examination in diabetic retinopathy screening
- Tez No: 805050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TİRYAKİ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon, fundus görüntüleme, tele-tıp, Smartphone, fundus imaging, tele-medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Diyabetik Retinopati Tarama Muayenesinde Akıllı Telefon Fundus Fotoğraflamanın Standart Biyomikroskopik Fundus Muayenesi İle Karşılaştırılması Amaç: Tasarladığımız düşük maliyetli, fonksiyonel ve taşınabilir akıllı telefon fundus görüntüleme aparatı kullanılarak; diyabetik retinopati (DR) taramasında akıllı telefon ile göz dibi görüntülerinin, standart tarama yöntemi olan biyomikroskopik fundus muayenesi ve masaüstü fundus kamera görüntüleme ile karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Farklı amaçlarla üretilmiş, maliyeti düşük parçalar kullanılarak yeni bir akıllı telefon fundus görüntüleme aparatı tasarlandı. Üretilen aparat ile akıllı telefon temelli bir fundus görüntüleme sistemi oluşturuldu. Sisteme“kendin-yap kamera (KYK)'' adı verildi. Hastaların biyomikroskopik göz dibi muayenesi, masaüstü fundus kamera görüntülemesi ve KYK fundus görüntülemeleri yapıldı. Görüntüler üç, kör değerlendirici tarafından; değerlendirme için yeterlilik, diyabetik retinopati (DR) bulgularının varlığı, görüntü kalitesi ve görüntü kalitesini olumsuz etkileyen faktörler üzerine değerlendirildi. En az bir gözünde DR bulgusu saptanan hastalar ”refere edilecek hasta" olarak belirlendi. Üç değerlendiricinin sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada 100 hastanın 200 gözü değerlendirildi. Değerlendirici 1, 2 ve 3 tarafından KYK ile değerlendirilebilen göz sayısı değerlendiricilere göre sırasıyla 198, 193 ve 190 idi. Refere hastaların belirlenmesinde KYK görüntüleriyle değerlendirme ve biyomikroskopik muayene arasında sensitivite sırasıyla 1.00, 1.00, 1.00; spesifite 0.722, 0.750, 0.796; uyum iyi seviyede ve kappa değerleri sırasıyla; 0.705, 0.742, 0.799 idi. Masaüstü kamera için sırasıyla sensitivite 0.911, 0.906, 0.981; spesifite 0.943, 0.868, 0.949; uyum mükemmel seviyede ve kappa değerleri 0.840, 0.774, 0.932 idi. KYK görüntüleri ve masaüstü kamera ile ulaşılan sonuçlarda, değerlendiriciler arasında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p değerleri 0.093, 0.395) Sonuç: Düşük maliyetli, kullanışlı ve taşınabilir KYK aparatla oluşturulan akıllı telefon temelli kamera ile diyabetik hastaların fundus görüntüleri uzaktan değerlendirilebilir ve DR taramasında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Smartphone Fundus Photography with Standart Biomicroscopic Fundus Examination in Diabetic Retinopathy Screening Purpose: Comparing the use of low cost, functional and portable smartphone fundus imaging device we designed, with biomicroscopic fundus examination and desktop fundus camera imaging for screening diabetic retinopathy. Material and Method: A new smartphone fundus imaging device was built using low-cost, mass-produced parts originally produced for different purposes. A smartphone-based fundus imaging system was created using this device. The system was named as“do-it-yourself camera”(DIYcam). All of the patients underwent biomicroscopic fundus examination, imaging with desktop fundus camera and imaging with DIYcam. Images were evaluated by three blinded evaluators in terms of adequacy for evaluation, presence of diabetic retinopathy (DR) signs, image quality and factors that lead to loss of image quality. Patients with detected signs of DR in at least one eye were designated as“referral patients”. The results from each of the three evaluators were compared. Results: In this study 200 eyes of 100 patients were evaluated. The numbers of eyes that could be evaluated with DIYcam images for evaluators 1, 2 and 3 were 198, 193 and 190, respectively. Agreement between DIYcam image evaluation and biomicroscopic fundus examination was found substantial for detecting referral patients, kappa values were 0.705, 0.742, 0.799; sensitivity was found to be 1.00, 1.00, 1.00; and specifity was found to be 0.722, 0.750, 0.796 respectively. The level of agreement between desktop fundus camera image evaluation and biomicroscopic examination was excellent, kappa values were 0.840, 0.774, 0,932; sensitivity was found to be 0.911, 0.906, 0.981; specifity was found to be 0.943, 0.868, 0.949 respectively. There was no significant difference in results of DIYcam image and desktop camera image evaluation, between the evaluators. (p values were 0,093 and 0,395 respectively). Conclusion: The smatphone-based fundus camera system using this low-cost, functional and portable DIYcam device can be used for DR screening.