Adil Yakubov'un 'Mukaddes' ve 'Adalet Menzili' romanlarında konu, zaman, mekân ve şahıslar kadrosu
Adil Yakubov in the novels 'Mukaddes' and 'Adalet Menzili' plot, time, place and cast of characters
- Tez No: 805130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek edebiyatı, Adil Yakubov, Mukaddes, Adalet Menzili, Uzbek Literature, Adil Yakubov, Mukaddes, Adalet Menzili
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışmada Adil Yakubov'un“Mukaddes”ve“Adalet Menzili”romanları ele alınmıştır. Çalışmada, çağdaş Özbek edebiyatında önemli bir yeri olan Adil Yakubov'un bu iki romanında“konu, zaman, mekân ve şahıslar kadrosu”tespit ve analiz edilmiştir. Bu çalışmayla, Türkiye Türkçesi başta olmak üzere eserleri birçok dile tercüme edilen Adil Yakubov'u ve onun eserlerini Türkiye'de Türk okurlarına ve araştırmacılara tanıtmak hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde roman inceleme metodu çerçevesinde“zaman, mekân ve şahıs kadrosu”hakkında bilgi verilmiştir. Ardından çağdaş Özbek edebiyatının gelişimi üzerinde durulmuş ve roman analizinin yapılabilmesi için, yazarın hayatının önemli olduğu düşüncesinden hareketle Yakubov hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın değerlendirme bölümünde“Mukaddes”ve“Adalet Menzili”romanları incelenmiştir. Değerlendirme bölümünde romanlar konu ve olay örgüsü açısından detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu bölümde, incelenen romanların konularına odaklanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Romanların konularının değerlendirilmesi, Adil Yakubov'un eserlerinin içeriğini ve derinliğini daha iyi anlamayı sağlamayacaktır. Sonuç bölümünde, analiz edilen romanlardan elde edilen tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Adil Yakubov's novels“Mukaddes”and“Adalet Menzili”are analyzed. In the study,“subject, time, place and cast of characters”in these two novels of Adil Yakubov, who has an important place in contemporary Uzbek literature, were identified and analyzed. This study aims to introduce Adil Yakubov, whose works have been translated into many languages, especially Turkish, and his works to Turkish readers and researchers in Turkey. In the first part of the study, information about“time, place and cast of characters”is given within the framework of the novel analysis method. Then, the development of contemporary Uzbek literature is emphasized and information about Yakubov is given based on the idea that the life of the author is important for the analysis of the novel. In the evaluation part of the study, the novels“Mukaddes”and“Adalet Menzili”were analyzed. In the evaluation section, the novels are analyzed in detail in terms of subject and plot. In this section, evaluations were made by focusing on the subjects of the analyzed novels. The evaluation of the themes of the novels will not provide a better understanding of the content and depth of Adil Yakubov's works. In the conclusion section, the findings obtained from the analyzed novels are given.