İşçinin işyerindeki düzenlemelere ve talimatlara uyma borcu
Employee's duty to follow the regulations and instructions
  1. Tez No: 805204
  2. Yazar: İDİL YILDIRIM ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT ÖZKARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşçinin Talimatlara Uyma Yükümlülüğü, İnternet, Elektronik Posta, GPS Araçları, RFID, Alkol Kullanımı, Tütün Ürünleri, Kıyafet, Sosyal Medya, Hediye Politikası, İşyeri Arkadaşlıkları, Employee's Obligation to Follow Instructions, Internet, Electronic Mail, GPS Tools, RFID, Alcohol Use, Tobacco Products, Dress Code, Social Media, Gift Policy, Workplace Friendships
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Günümüzde işyerlerinde düzenin sağlanması ve iş barışının korunması, işletmelerde oldukça önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar teoride işin yürütümündeki öneme ağırlık verilse de, uygulamada işyerinde kurulu bir düzenin, huzurun ve barışın olmaması doğrudan doğruya işin yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle işyerlerinde işin yürütümünü, işyerinin düzenini, güvenliğini, huzur ve barışı sağlayacak olan işverendir. Bu kapsamda işverenler, belirli sınırlar içinde söz hakkı ve yaptırım gücüne sahiptirler. Yönetim hakkı olarak isimlendirilen işverenin talimat verme hakkı yani, otorite gücü, işçinin de bu talimatlara uyma yükümlülüğünü ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada işçilerin işyerinde internet kullanımına, elektronik posta iletileri göndermesi ve almasına, işyerinde yapılan telefon görüşmelerine ve mesajlaşmalarına, kamera, GPS araçları, akıllı cihazlara indirilen mobil uygulamalar, bileklik ve Radyo Frekansı ile Tanıma Teknoloji (RFID) aracılığıyla takip edilmesine, tütün ürünleri, alkollü içecek tüketimi ve uyarıcı madde kullanımına, giyim, aksesuar tercihleri, dini inanışlarına göre kıyafet ve aksesuarları işyerinde kullanıp kullanamayacağına, işyerine giriş ve çıkışlarında üstlerinin ve eşyalarının aranmasına, çalışanların işyerinde mesai saatleri içerisindeki beyanlarına, sosyal medya paylaşımlarına, hediye kabulüne, işçilerin işyeri arkadaşlıklarına ve duygusal birlikteliklerine dair talimatları karşılaştırmalı hukuktaki, örnekleri dikkate alınarak açıklamaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Nowadays, maintaing order in workplaces and maintaining work peace have a very important place in business. Although emphasis is placed on the importance of the execution of the work, the absence of an established order, peace and tranquility in the workplace directly affects the performance of the work negatively. Fort his reason, employer ensure the conduct of the work, the order, security, peace and tranquility of the workplace. In this context, employers have the right to speak and the power of sanction within certain limits. The employer's right to give instructions, which is called the right of management, that is, the power of authority, reveals the obligation of the worker to comply with these instructions. In this study, it is aimed to we will examine use of the internet in the workplace, sending and receiving e- mail messages, phone calls and messaging at the workplace, cameras, GPS tools, mobile applications downloaded tos mart devices, wristbands and Radio Frequency Identification Technology (RFID), tobacco products, alcoholic beverage consumption and use of stimulants, clothing, accesory preferences, whether they can use clothes and accessories in the workplace according to their religious beliefs, searches of their superiors and their belongings at the entrance and exit of the workplace, social media shares, gift policy, workplace friendships taking into account comparative law.