Bir psikiyatri polikliniğinin çalışması ve öneriler
A psychiatric outpatient clinic work and recommendations
- Tez No: 805240
- Danışmanlar: UZMAN M. SEZAİ BERBER, DOÇ. DR. MEHMET HAKAN TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri Poliklinik, Şizofreni, İlaç Reçeteleme Eğilimleri, Polifarmasi, Psychiatry Outpatient Clinic, Schizophrenia, Drug Prescribing Trends, Polypharmacy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı 3. basamak tedavi merkezinde psikiyatri pokliniğine başvuran hastaların sosyodemografik yapısı, tanı ve tedavi süreçlerinin gözden geçirilmesidir. YÖNTEM: Bu araştırmada veriler, 21 Haziran 2004 ile 16 Temmuz 2004 tarihleri arasında yapılan poliklinik başvurularından elde edilmiştir. Çalışmaya alınan katılımcılar çalışmanın amacına uygun hazırlanmış formu tamamlamıştır. Tanı ve tedaviye dair bilgiler hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Ayrıca şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar tanılı hastaların tedavileri ayrıntılı kaydedilmiştir. BULGULAR: Çalışmada, psikiyatri polikliniğine yapılan 2707 başvuru incelendi. Çalışmaya alınan hastaların 649'u (%24) şizofreni ve diğer psikotik bo¬zukluklar, 506'sı (%18,7) depresif bozukluklar, 389'u (%14,4) anksiyete bozuklukları, 117'si (%4,3) bipolar bozukluklar tanısı almıştı. 505 (%18,7) hastada tanı belirtilmemişti. Şizofreni hastalarının 347'si (%62) tek antipsikotik kullanıyordu. Bu hastaların 287'si (%51,3) atipik antipsikotik, 60'ı (%10,7)ise tipik antipsikotik almaktaydı. Hastaların 205'i (%36,6) kombine antipsikotik kullanmaktay¬dı. Çalışmamızda şizofreni hastalarının %77,5'inde, tek başına veya diğer bir antipsikotik ile birlikte atipik antipsikotik reçetelendiğini saptadık. Şizofreni hastalarının 205'i (%36,6) birden fazla antipsikotik kullanmaktaydı. SONUÇ: Çalışmamız sonuçları, poliklinik başvuruları arasında, üçüncü basamak tedavi merkezi olması, ve hastalığın kronik doğası gibi olası nedenlerden dolayı şizofreni ve psikotik bozukluklar tanısı için yüksek oranlar ortaya koymuştur. Bu grup hastalar için rehabilitasyon ve bakım merkezlerinin açılması tedaviye uyum dolayısı ile hastalık tekrarlarını azaltacak, genel hastanenin bir birimi olan psikiyatri kliniklerinin yükünü azaltacaktır. Ek fayda sağladığına dair kanıtların bulunmamasına rağmen şizofreni hastalarında polifarmasi sık görünmektedir. Psikiyatristlerin tedavi pratiklerine şekil veren faktörlerin neler olduğu konusunda çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to review the sociodemographic structure, diagnosis and treatment processes of patients admitted to the psychiatric outpatient clinic of a tertiary care centre. Methods: In this study, data were obtained from outpatient clinic visits between 21 June 2004 and 16 July 2004. The participants included in the study completed the form prepared in accordance with the purpose of the study. Information on diagnosis and treatment was collected from patient records. In addition, the treatment of patients diagnosed with schizophrenia and other psychotic disorders was recorded in detail. Results: A total of 2707 patients were included in the study. Of these, 649 (24%) were diagnosed with schizophrenia and other psychotic disorders, 506 (18.7%) with depressive disorders, 389 (14.4%) with anxiety disorders, and 117 (4.3%) with bipolar disorders. In 505 (18.7%) patients, the diagnosis was not specified. 347 (62%) of schizophrenia patients were on a single antipsychotic. Of these patients, 287 (51.3%) were receiving atypical antipsychotics and 60 (10.7%) were receiving typical antipsychotics. Combined antipsychotics were used in 205 (36.6%) of the patients. In our study, we found that 77.5% of patients with schizophrenia were prescribed atypical antipsychotics alone or in combination with another antipsychotic. 205 (36.6%) of the patients with schizophrenia patients were using more than one antipsychotic. Conclusion: The results of our study revealed high rates of diagnosis of schizophrenia and psychotic disorders among outpatient admissions, due to possible reasons such as being a tertiary care center and the chronic nature of the disease. The opening of rehabilitation and care centres for this group of patients will reduce the recurrence of the disease due to compliance with the treatment and reduce the burden of psychiatry clinics, which are a unit of the general hospital. Polypharmacy appears to be common in patients with schizophrenia, despite the lack of evidence of additional benefit. Research should be conducted on the factors that shape the treatment practices of psychiatrists.