Kapitalizmin yarattığı tüketim toplumu: Meta olgusuyla bütünleşen insan
Consumption society created by capitalism: Human integrated with the meta phenomenon
- Tez No: 805355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ SARIÖZ GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Emeğin Metalaşması, Tüketim Toplumu, İnsanın Metalaşması, Capitalism, Commodification of Labor, Consumer Society, Commodification of the Human
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Feodal sistem içerisinde filizlenen kapitalist sistem geçmişten bugüne büyük ve etkili oluşumlara sebebiyet vermiştir. Ortaya çıktığı ilk andan itibaren iktisadi, sosyal, siyasi ve teknolojik gelişmelerin de etkisiyle toplumsal yapı önemli ölçüde dönüşmüştür. Özellikle sistemdeki çarkın dönüm noktası olan Sanayi Devrimi'nin yaşanması ve buna paralel nitelikte seri-kitlesel üretim, tarımdan koparılıp fabrikalarda ucuz emeği oluşturan proletarya üretimde artış yaşanmasına olanak sağlamıştır. Üretimin bu denli seri ve çeşitli olması karşısında ise tüketimci bir toplum yapısı meydana gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde kapitalist sistem tarihsel bir perspektifte ele alınmış, sistemi karakterize eden temel unsurlara ve hegemonik gücünü koruyan bu sistemin yükselmesinde etkili olan bir takım gelişmelere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kapitalizmin yaratmış olduğu tüketim toplumu araştırılmıştır. Tüketime bağımlı bir toplum yapısının meydana gelmesindeki temel etkenler aktarılmış ve kapitalizm ile tüketim arasındaki ayrılmaz bağ ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise meta-emekten meta-beden ve nihayetinde meta-insana dönüşüm süreci dijital kapitalizm çerçevesinde ele alınmış ve metayla bütünleşen insan figürü ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın amacı tarihsel bir perspektif içerisinde kapitalizmi anlamak ve ortaya çıkarmış olduğu tüketim toplumunda metalaşan insanı tartışmaktır. Dolayısıyla bu çalışmada eleştirel bir bakış açısı ile kapitalist sistemin yaratmış olduğu tüketim toplumunda insanın bir meta haline nasıl geldiği teorik bir düzlemde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The capitalist system, which sprouted within the feudalist system, has caused great and effective formations from the past to the present. From the very first moment of its emergence, the social structure has been significantly transformed with the impact of economic, social, political and technological developments. In particular, the Industrial Revolution, which was the turning point of the wheel in the system, and mass production in parallel with it, enabled an increase in the production of the proletariat, which was detached from agriculture and formed cheap labor in factories. In the face of such serial and diverse production, a consumerist social structure has emerged. In this context, in the first part of the study, the capitalist system is discussed in a historical perspective, the basic elements that characterize the system and a number of developments that have been effective in the rise of this system that maintains its hegemonic power are included. In the second part of the study, the consumer society created by capitalism is analyzed. The main factors in the emergence of a society dependent on consumption are presented and the inseparable link between capitalism and consumption is tried to be revealed. In the last section, the process of transformation from commodity-labor to commodity-body and finally to commodity-human is discussed within the framework of digital capitalism and the human figure integrated with the commodity is revealed. The aim of this study is to understand capitalism in a historical perspective and to discuss the commoditized human being in the consumer society it has created. Therefore, this study examines from a theoretical perspective how human beings become a commodity in the consumer society created by the capitalist system.