Challenges and responses in Tunisian activism a study of tunisian social movements in the post revolutionary period
Tunus aktivizmindeki zorluklar ve cevaplardevrim sonrası dönemde tunus toplum hareketleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 805451
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI ÇAĞIN BİLGİLİ, PROF. DR. AHMET CEMAL ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hareketler Teorileri, Tunus, Demokratik Geçiş, Aktivizm, Sivil Toplum, Social Movements theories, Tunisia, Democratic Transition, Activism, Civil Society
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Tunus aktivizminin 2011 sonrasındaki gelişimini, ülkedeki sosyal hareketlerin karşılaştığı zorluklara odaklanarak analiz etmektedir. Bu çalışma, sömürgecilik döneminden günümüze kadar Tunus aktivizminin tarihini, özellikle devrim sonrası döneme odaklanarak incelemektedir. Var olan literatür ve teoriye dayanarak, çalışma dijital aktivizmin ve uluslararası ağların yeni formlarının ortaya çıkması ve sosyal hareketlerin birden fazla rekabet eden örgüte bölünmesinin, devrim sonrası Tunus aktivizminin temel özellikleri olduğunu belirlemektedir. Bu analize dayanarak, çalışma, Tunus devletinin devrim sonrası aktivizme verdiği yanıtın, kapsayıcılık ve baskı gibi, sosyal hareketlerin hareketliliğinin sürdürülmesi ve somut sosyal ve siyasi değişimlerin gerçekleştirilmesinde önemli zorluklar yarattığına dair özel bir hipotez geliştirmiştir. Bu hipotez, aktivist mobilizasyona verilen devlet yanıtının, medya ve gözetim gibi kullanımı ve örgütler arasındaki koordinasyon zorlukları gibi, sosyal hareketlerin karşılaştığı zorlukları analiz ederek test edilmektedir. Çalışma, Tunus aktivizminin geleceği ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki sosyal hareketler için geniş kapsamlı sonuçları düşünülerek sonuçlandırılmaktadır. Sonuç olarak, bu tez Tunus'ta devrim sonrası siyasetin karmaşıklıklarının daha derin bir anlayışına ve aktivistlerin daha adil ve demokratik bir toplum kurmak için karşılaştığı zorluklara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the development of Tunisian activism in the post the 2011 period, focusing on the challenges facing social movements in the country. This study examines the history of Tunisian activism from colonial rule to the present day, with a particular emphasis on the post-revolution period. Drawing on existing literature and theory, the study identifies the emergence of new forms of digital activism and transnational networks and the fragmentation of social movements into multiple competing organizations as key features of post-revolutionary Tunisian activism. Building on this analysis, the study develops a specific hypothesis that the Tunisian state's response to post-revolutionary Tunisian activism, including co-optation and repression, has created significant challenges for social movements in sustaining mobilization and achieving substantive social and political change. This hypothesis is tested by examining the state's response to activist mobilization, including its use of media and surveillance, as well as analyzing the challenges faced by social movements, such as generational divides and the difficulties of coordinating across organizations. The study concludes by reflecting on the implications of these findings for the future of Tunisian activism and the broader implications for social movements in the Middle East and North Africa. Ultimately, this thesis contributes to a deeper understanding of the complexities of post-revolutionary politics in Tunisia and the challenges activists face to build a more just and democratic society.