Sürdürülebilir turizm kapsamında Matmata (Güneydoğu Tunus) Bölgesini'nin kültür turizmi boyutuyla değerlendirilmesi
An evaluation of the Matmata Region (Southeastern Tunisia) from the perspective of cultural tourism within the scope of sustainable tourism
  1. Tez No: 938178
  2. Yazar: ZOUHA BOUAMOR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER ÇİÇEKDAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Kültür Turizmi, Matmata, Turist Davranışı, Mirasın Korunması, Sustainable Tourism, Cultural Tourism, Matmata, Tourist Behaviors, Heritage Conservation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sürdürülebilir turizm ve kültür turizmi, mirasın korunması ve sosyo-ekonomik kalkınmanın ilerletilmesi açısından kilit öneme sahiptir. Troglodit mimarisi ve Berberi kültürüyle önemli bir kültür turizmi destinasyonu olan Matmata da bir istisna değildir. Bununla birlikte, turizm gelişimini sürdürmek büyük bir zorluktur. Bu çalışma, nicel bir yöntem kullanarak, 3 ana hipotez ve bunların 20 alt hipotezini inceleyerek Matmata'da sürdürülebilir turizme yönelik uluslararası turist davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. İlk hipotez, turistlerin demografik özelliklerinin Matmata'yı tekrar ziyaret etme niyetini etkileyip etkilemeyeceğini fark testleri kullanarak test etmektedir. İkinci hipotez, turistlerin Matmata'nın doğası ve kültürüne yönelik tutumları ile sorumlu davranışları arasındaki ilişkiyi korelasyon analizi ile test etmektedir. Üçüncü hipotez, bölge sakinleriyle kurulan olumlu temasın turistlerin memnuniyeti ve tekrar ziyaret niyeti üzerindeki etkisini regresyon analizi ile araştırmaktadır. Veri, 2024 yılında uluslararası turistlerin 402 kullanılabilir yanıtından toplanmıştır. Ölçüm modelinin geçerliliğini ve güvenilirliğini sağlamak için sürdürülebilir turizm algısının 7 boyutu için faktör analizi yapılmıştır. Sonuçlar, Matmata'ya ilişkin olumlu miras algısına sahip turistlerin sorumlu davranışlar sergileme, çevresel etkilerini azaltma ve koruma faaliyetlerini destekleme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, yerel halkla olumlu etkileşim turistlerin memnuniyetini artırmakta ve tekrar ziyaret etme şansını yükseltmektedir. Gelirleri artan turistlerin mirasın korunması için ek ücretleri kabul etme olasılığı daha yüksektir. Bu bulgular, sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin Matmata'nın turizm politikasına entegrasyonunu vurgulamaktadır. Etkin yönetim, yerel katılım ve turist farkındalığı, mirasın korunması ve turizm gelişiminin dengelenmesinde kilit rol oynamaktadır. Matmata'nın uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için politika yapıcılara ve turizm sektöründeki diğer paydaşlara politika çıkarımları sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainable tourism and cultural tourism are key to preserving heritageand promoting socio-economic development. Matmata, an important cultural tourism destination with its troglodyte architecture and Berber culture, is no exception. However, sustaining tourism development is a major challenge. This study, using a quantitative method, aims to assess international touristbehaviors towards sustainable tourism in Matmata by examining 3 main hypotheses and their 20 sub-hypotheses. The first hypothesis tests whether tourist demographic characteristics will influence tourist revisit intention to Matmata, using difference tests. The second hypothesis tests the relationship between tourists' attitude towards Matmata's nature and culture and responsible behavior, tested through correlation analysis. The third hypothesis explores the effect of positive contact with residents on tourists' satisfaction and revisit intention, with regression analysis. Data were gathered from 402 usable responses of international tourists in 2024. Factor analysis was conducted for 7 dimensions of sustainable tourism perception to ensure the validity and reliability of the measurement model. The results show that tourists with a positive heritage perception of Matmata are likely to exhibit responsible behaviors, reduce their environmental impact, and support conservation activities. In addition, positive interaction with locals enhances the satisfaction of tourists and increases the chances of revisit. The tourists with increased income are more likely to agree on additional fees for heritage conservation. These findings highlight the integration of sustainable development principles in Matmata's tourism policy. Effective management, local involvement, and tourist awareness are key to balancing heritage conservation and tourism development. Policy implications are presented to policymakers and other stakeholders in the tourism sector to ensure Matmata's long-term sustainability.