Investigation the effect of pedestrian actuated signals on a signalized arterials
Koordine ışıklı arterlerde yaya uyarmalı trafik ışıklarının etkisinin incelenmesi
- Tez No: 805471
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN TANYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaya, yaya geçidi, yaya hızı, yaya butonu, koordine ışıklı arter, Pedestrian, pedestrian crossing, pedestrian speed, pedestrian push button, coordinated light arteries
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yaya butonlu sinyalize yaya geçitleri özellikle son on beş yıldır gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde aktif olarak kullanılmaktadır. Kullanımının giderek artması ile birlikte butonsuz sinyalize yaya geçitleri ile arasında hem yayalara hem de araçlara etkisi bakımından farklılıklar oluşmaktadır. Bu durum, yaya hızı, yaya gecikmesi, yaya kurallı geçiş yapma eğilimleri ile araç gecikmeleri ve dolayısı ile yol verimi üzerine etkilerde bulunabilmektedir. Bu çalışmada, öncelikle butonlu ve butonsuz sinyalize yaya geçitlerindeki yaya verileri incelenmiş ardından koordine ışıklı arterlerde yaya uyarmalı trafik ışıklarının arter performansına etkisi irdelenmiştir. Bu tez çalışmasında İzmir ili Konak ve Karşıyaka ilçelerinde yapılan video kamera çekimleri incelenmiştir. Yaya karşıya geçme hızları, yayaların yüzde on beşinin ve yüzde seksen beşinin geçtiği hızlar, yaya gecikmeleri ve kurallı geçiş davranışları sonuçları cinsiyet, geçişi tek ya da grup olarak gerçekleştirme, yaş grubu ve yük durumu parametreleri üzerinden ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Devamında Avusturalya'da Akçelik tarafından geliştirilen SIDRA Intersection programında koordine ışıklı arter simülasyonu oluşturularak yaya uyarmalı trafik ışıklarının arter performansı üzerine etkileri incelenmiştir. Tez çalışması kapsamında cinsiyet, geçişi tek ya da grup olarak gerçekleştirme, yaş grubu ve yük durumu parametrelerinin yaya karşıya geçiş hızları, yayaların yüzde on beşinin ve yüzde seksen beşinin geçtiği hızlar, yaya gecikmeleri ve kurallı geçiş davranışları üzerine farklı etkileri olduğu gözlenirken koordine ışıklı arterlerde yaya uyarmalı trafik ışıklarının ve buton aktivasyon oranının arter performansına etkisi ortaya konamamıştır.
Özet (Çeviri)
Signalized pedestrian crossings with pedestrian buttons have been actively used in developing and developed countries for the last fifteen years. With the increasing use of it, there are differences between the buttonless signalized pedestrian crossings and the effects on both pedestrians and vehicles. This situation can have effects on pedestrian speed, pedestrian delay, pedestrian crossing tendencies, vehicle delays and thus road efficiency. In this study, first of all, pedestrian data in signalized pedestrian crossings with and without buttons were examined , then the effect of pedestrian warning traffic lights on arterial performance in coordinated light arteries was examined. In this thesis, video camera footages made in Konak and Karşıyaka districts of İzmir province were examined. Pedestrian crossing speeds, speeds through which fifteen percent and eighty-five percent of pedestrians pass, pedestrian delays and regular crossing behaviors were evaluated separately on the basis of gender, crossing alone or as a group, age group and load status parameters. Afterwards, a coordinated light artery simulation was created in SIDRA Intersection program developed by Akçelik in Australia, and the effects of pedestrian warning traffic lights on arterial performance were examined. Within the scope of the thesis study, it was observed that gender, crossing alone or as a group, age group and load status parameters had different effects on pedestrian crossing speeds, speeds at which fifteen percent and eighty-five percent of pedestrians pass, pedestrian delays and regular crossing behaviors. The effect of warning traffic lights and button activation rate on arterial performance couldn't be revealed.