Öğrenci hemşirelerin kadına yönelik şiddeti tanımaya yönelik bilgi düzeyleri
The level of knowledge of student nurses towards recognizing violence against women
  1. Tez No: 805470
  2. Yazar: SEÇİL ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHAR KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, kadına yönelik şiddet, kadına şiddetin belirtileri, Nursing students, violence against women recognization, violence againist women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin kadına yönelik şiddeti tanımalarına yönelik bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel desende gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışmanın evrenini Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören hemşirelik öğrencileri oluştururken örneklem toplam 408 kişiden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Hemşire ve Ebelerin Kadına Yönelik Şiddetin Belirtilerini Tanımalarına Yönelik Ölçek (HEKYŞBTÖ)”kullanılmıştır. Veriler öğrenciler ile birebir görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler SPSS ortamında analiz edilmiş; sayı, ortalama, yüzde, korelasyon analizi, t test ve ANOVA kullanılmıştır. Çalışmanın yürütülebilmesi için etik izinler ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Bulgular: Örneklemin yaş ortalamasının 20,9'tür ve ağırlıklı olarak kadınlar oluşmaktadır. HEKYŞBTÖ fiziksel belirtiler alt boyutu ve duygusal belirtiler alt boyutu ölçek toplamı ile yüksek düzeyde ilişki göstermiştir. Fiziksel belirtiler alt boyutu ile duygusal belirtiler alt boyutu arasındaki korelasyon ise orta düzeyde bulunmuştur. Kadın öğrencilerin ve lisans eğitiminde kadına yönelik şiddet eğitiminin yer almasını isteyen öğrencilerin kadına yönelik şiddetin belirtilerini tanımlama düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Buna ek olarak baba öğrenim durumu yükseköğretim olanların, lisans eğitiminde kadına yönelik şiddet eğitiminin olmasını isteyenlerin ve kadına yönelik şiddet eğitimi almayanların kadına yönelik duygusal şiddeti tanımlama düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonucunda hemşirelik öğrencilerin kadına yönelik şiddetin belirtilerini tanımlama düzeylerinin yeterli olmadığı, cinsiyet, kadına yönelik şiddet eğitimi alma, lisans eğitiminde kadına yönelik şiddet eğitimi olmasını isteme, baba eğitimi gibi değişkenlerin kadına yönelik şiddeti, şiddetin fiziksel ya da duygusal belirtilerini tanımlamada ilişkili faktörler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted in a descriptive and cross-sectional pattern in order to determine the knowledge levels of nursing students to recognize violence against women. Method: The universe of the study was composed of nursing students studying at the Department of nursing of the Faculty of Health Sciences of Erzincan Binali Yildirim University, while the sample consisted of a total of 408 people.The“Personal Information Form”and the“Scale for Nurses and Midwives to Recognize the Symptoms of Violence against Women (NMWAVSRS)”were used as data collection tools.The data were collected by one-on-one interview method with the students.The data were analyzed in SPSS environment; number, average, percentage, correlation analysis, t test and ANOVA were used.ethical permissions for conducting the study and from the participants informed consent has been obtained. Findings: The average age of the sample was 20.9 years and it consisted mainly of women. The physical symptoms sub-dimension of NMWAVSRS showed a high level of correlation with the sum of the scale.The correlation between the physical symptoms sub-dimension and the emotional symptoms sub-dimension was found to be at a moderate level. It was found that female students and students who want violence against women education to be included in undergraduate education have lower levels of identifying the symptoms of violence against women. In addition, the father's educational status of those who have higher education , it has been determined that those who want to have violence against women education in undergraduate education and those who have not received violence against women education have lower levels of defining emotional violence against women. Result: As a result of this study, it was concluded that nursing students' insufficient level of identifying the symptoms of violence against women,gender, receiving violence education, requesting violence against women education in undergraduate education, variables such as father education are factors related to identifying the physical or emotional symptoms of violence against women.