İmalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının değerlendirilmesi: Çankırı ili örneği
Evaluation of occupational health and safety awareness in the manufacturing industry: The case of Çankırı
  1. Tez No: 805474
  2. Yazar: HİCRAN ÇAKMAKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDRİYE SEDA KURŞUN AKTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ BİBERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İmalat Sanayi, İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı, Health and Safety, Manufacturing Industry, Health and Safety Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasının amacı imalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının incelenmesi ve belirlenmesidir. Bu doğrultuda kapsamlı bir şekilde literatür taraması yapılmış ve çalışma konumuzla direkt olarak bağdaşan çalışmalar ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Yapılan literatür çalışması kapsamında, imalat sanayinde iş sağlığı ve güvenliği alanında deneyimli çalışanlarla birebir görüşmeler yapılımış ve bu görüşmeler neticesinde imalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanmasına etki eden öncelikli durumlar belirlenmiştir. Bu kapsamda imalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının araştırılması için bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Elde edilen anket bulguları doğrultusunda katılımcıların iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının belirlenmesi için frekans analizi gerçekleştirmiştir. Katılımcıların görüşleri frekans analiz sonuçlarına göre ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda imalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını belirleyen en önemli etkenler detaylı bir şekilde incelenmiş ve uzmanlardan farklı görüşler alınmıştır. Bu incelemeler ve uzman görüşleri kapsamında imalat sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının artırılması ve geliştirilmesi amacıyla iş güvenliği profesyonelleri için bazı değerlendirmeler ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to examine and determine the awareness of occupational health and safety in the manufacturing industry. In this direction, a comprehensive literature review has been made and studies that are directly compatible with our study subject have been examined in detail. Within the scope of the literature study, one-to-one interviews were held with employees experienced in the field of occupational health and safety in the manufacturing industry, and as a result of these interviews, the priority situations affecting the implementation of occupational health and safety services in the manufacturing industry were determined. In this context, a questionnaire was developed and applied to investigate occupational health and safety awareness in the manufacturing industry. In line with the survey findings, frequency analysis was performed to determine the occupational health and safety awareness of the participants. The opinions of the participants were evaluated in detail according to the frequency analysis results. As a result of these evaluations, the most important factors determining the awareness of occupational health and safety in the manufacturing industry. were examined in detail and different opinions were obtained from the experts. Within the scope of these reviews and expert opinions, some evaluations and suggestions were presented for occupational safety professionals in order to increase and develop awareness of occupational health and safety in the manufacturing industry.