Pulmoner emboli hastalarında plevral efüzyon varlığının prognoza etkisi
  1. Tez No: 805505
  2. Yazar: MEHMET PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE CANDAN ÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, plevral efüzyon, prognoz, sağ kalım, Pulmonary embolism, pleural effusion, prognosis, survival
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: PE hastalarında plevral efüzyon sıklığını bulmayı, plevral efüzyonu olan ve olmayan PE hastalarının hastanede kalış süresini ve mortalite üzerine etkisini karşılaştırarak, plevral efüzyonu olan PE hastalarının prognoza etkisini değerlendirmeyi amaçladık Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak planlandı. Çalışmaya 01.01.2016 ile 31.12.2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvurmuş veya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine başvurarak Göğüs Hastalıkları tarafından değerlendirilen hastalar arasında I26 ICD koduyla tarama yapılarak dahil etme kriterlerini karşılayan hastalar çalışmaya alındı. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 482 hastanın yaş ortalaması 60,57±17,84 yıl olup, 234'ü (%48,5) kadın, 248'i (%51,5) erkekti. Çalışmaya alınan hastalardan 350'si (%72,6) BTPA ile tanı alırken, 132 (%27,4) hasta V/Q sintigrafisi ile tanı konulduğu görüldü. Hastaların 179'unda (%37,1) plevral efüzyon izlendi. Plevral efüzyon izlenen hastaların 109'unda (%60,9) plevral efüzyon unilateraldi. Plevral efüzyon boyutuna bakıldığında 125 (%69,8) hastada efüzyon minimal boyuttayken, 50 (%27,9) hastada orta düzeyde, 4 (%2,2) hastada ise masif plevral efüzyon vardı. Plevral efüzyonu olan ve olmayan hastaların hastane yatış gün sayılarının anlamlı farklılık göstermediği ancak plevral efüzyonu olan hastalarda YB yatış gün sayılarının daha yüksek olduğu saptandı (p=0,13 p=0,01). Plevral efüzyonu olan hastalarda hastane yatışı, YB yatışı daha yüksek olarak izlendi, bir aylık ve üç aylık sağ kalım oranlarının ise daha düşük olduğu görüldü (p0,05). Bir aylık sağ kalım olasılığını, 65 yaş üzeri hastaların 11,40 kat, BT'de sağ ventrikülü dilate olan hastaların 8,89 kat, sigara kullanan hastaların 3,44 kat, HT olan hastaların 2,91 kat azalttığı görüldü. Üç aylık sağ kalım olasılığını, 65 yaş üzeri hastaların 7,35 kat, BT'de sağ ventrikül dilate olan hastaların 13,78 kat, TTE'de sağ ventrikül dilate olan hastaların 13,31 kat ve sigara kullanan hastaların 2,97 kat azalttığı saptandı. Sonuç: Çalışmamız plevral efüzyonu olan PE hastalarında hastane ve yoğun bakım yatışların efüzyonu olmayanlara göre daha yüksek olduğunu ve hastane içi ölüm oranları arasında istatistiksel faklılık göstermese de, 1 ve 3 aylık mortalitenin plevral efüzyonu olan grupta daha yüksek olduğunu bulmuştur. Ancak çalışmamız plevral efüzyon varlığının PE'deki mortalitede bağımsız bir risk faktörü olmadığını saptamıştır. Bununla birlikte PE hastalarında plevral efüzyonun oldukça yaygın olduğunu ve mortalite ile ilişkili olabileceğini veya doğrudan olmasa da dolaylı olarak mortaliteye olumsuz anlamda katkı sağlayabileceğini ve PE'deki prognozu kötü yönde etkileyebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to find the frequency of pleural effusion in PE patients and to evaluate the prognosis of PE patients with pleural effusion by comparing the effect on hospital stay and mortality in PE patients with and without pleural effusion. Materials and methods: The study was planned retrospectively. Patients who applied to the Chest Diseases Polyclinic of Akdeniz University Medical Faculty Hospital between 01.01.2016 and 31.12.2021 or who were evaluated by the Chest Diseases Department by applying to the emergency service of Akdeniz University Medical Faculty Hospital were screened with the I26 ICD code and met the inclusion criteria. Results: The mean age of 482 patients in our study was 60.57±17.84 years, 234 (48.5%) women and 248 (51.5%) men. While 350 (72.6%) of the patients included in the study were diagnosed with CTPA, 132 (27.4%) patients were diagnosed with V/Q scintigraphy. Pleural effusion was observed in 179 (37.1%) of the patients. Pleural effusion was unilateral in 109 (60.9%) of the patients with pleural effusion. Considering the size of pleural effusion, 125 (69.8%) patients had minimal effusion, 50 (27.9%) patients had moderate pleural effusion, and 4 (2.2%) patients had massive pleural effusion. It was found that the number of days of hospitalization in patients with and without pleural effusion did not differ significantly, but the number of days in ICU was higher in patients with pleural effusion (p=0.13 p=0.01). In patients with pleural effusion, hospitalization and ICU admission were higher, and one-month and three-month survival rates were lower (p0.05). It was seen that the probability of onemonth survival decreased 11.40 times in patients over 65 years of age, 8.89 times in patients with dilated right ventricle on CT, 3.44 times in patients who smoked, and 2.91 times in patients with HT. It was determined that 3-month survival probability was decreased 7.35 times in patients over 65 years of age, 13.78 times in patients with right ventricular dilation on CT, 13.31 times in patients with right ventricular dilation in TTE, and 2.97 times in patients who smoked. Conclusion: Our study found that hospital and intensive care hospitalizations were higher in PE patients with pleural effusion compared to those without effusion, and although there was no statistical difference between in-hospital mortality rates, 1- and 3-month mortality was higher in the group with pleural effusion. However, our study found that the presence of pleural effusion is not an independent risk factor for mortality in PE. However, we think that pleural effusion is quite common in PE patients and may be associated with mortality or may contribute negatively to mortality indirectly, although not directly, and may adversely affect the prognosis in PE.