Hemşirelerin afazi'ye yönelik farkındalık ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the awareness and attitudes of nurses about aphasia
  1. Tez No: 805507
  2. Yazar: FERİHA İLGEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOĞRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Afazi, Hemşire, Farkındalık, Tutum, Aphasia, Nurse, Awareness, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, hemşirelerin afaziye yönelik farkındalık düzeylerini, bilgi düzeylerini ve tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik hemşirelerin afazi konusunda farkındalık düzeylerinin, bilgi düzeylerinin, iletişimi kolaylaştırmak amacıyla kullanılan iletişim stratejilerinin ve afazili bireylere yönelik tutumlarının ayrıntılı şekilde incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada, nicel yöntemlerden betimsel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmaya hemşirelik alanından mezun olan ve alanda aktif çalışan 150 hemşire dahil edilmiştir. Türkiye'de çeşitli kamu ve özel hastanelerde görev yapan hemşirelere yönelik bu çalışma dahilinde uyarlanan“Afaziye Yönelik Bilgi, Tutum ve Stratejiler Anketi”ve“Afazi Farkındalık Anketi”katılımcılara yüz yüze veya çevrimiçi anket aracılığıyla uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşirelerin afazili bireylere yönelik farkındalık oranlarının yüksek olduğu ve afazinin bazı göze çarpan özelliklerini doğru bir şekilde anladıkları ancak bozukluğun tam bir tanımını veremedikleri, afazili bireylerden bilgi almakta zorluk yaşadıklarını, afazili birey ile iletişimi kolaylaştıracak çok az strateji hakkında bilgi sahibi oldukları ve hemşirelerin çoğunun afazili bireylerle iletişimi kolaylaştıracak stratejileri bilmediği, afazili bireylerle iletişim kurduklarında kendilerini rahat hissetmedikleri ve başarılı bir iletişim kurma konusunda emin olmadıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine awareness levels, knowledge levels and attitudes of nurses towards aphasia. For this purpose, nurses were examined in detailed about their awareness levels about aphasia, their knowledge levels, communication strategies used to facilitate communication and their attitudes towards individuals with aphasia. In this study, one of the quantitative methods, descriptive scanning design, was used.150 nurses who graduated from the field of nursing and are working actively in the field were included in the study.The“Aphasia Attitudes, Strategies and Knowledge Survey”and“Aphasia Awareness Questionnaire”adapted within this study for nurses working in various public and private hospitals in Türkiye were administered to the participants via online or face-to face. According to the findings of the study, nurses have high awareness of aphasic individuals and understand some salient features of aphasia correctly, but they cannot give a full definition of the disorder and they have difficulty in obtaining information from individuals with aphasia. They have little knowledge of strategies to facilitate communication with aphasic individuals. It was found that most of the nurses do not know the strategies to facilitate communication with aphasic individuals, they do not feel comfortable when communicating with aphasic individuals and they are not sure about establishing successful communication.