Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu
Public incitement to hatred and enmity or the crime of denigration
  1. Tez No: 805559
  2. Yazar: CELAL HAKAN KAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: ayrımcılık, ifade özgürlüğü, kin ve aşağılama, nefret söylemi, nefret suçları, discrimination, freedom of expression, hate crimes, hate speech, hatred, and contempt
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 520
Özet
Nefret söylemi ve nefret suçları; bireysel hakları, insan onurunu ve eşitliği tehdit ederek ya da sosyal gruplar arasındaki gerilimi artırarak kamu barışını ve kamu düzenini bozmakta; barış içinde bir arada yaşamayı tehlikeye atarak toplumları zehirlemektedir. Demokratik toplumlarda nefret ve ayrımcılık suçları; toplumsal güvenliğin, insan onuru ve şerefinin, toplumsal adaletin, eşitliğin korunması; insanların şiddete ve dışlanmaya maruz kalma durumunun engellenmesi gibi temel hakları zedeleyen ve şiddete varabilen birtakım suçları teşkil etmektedir. Hukuk da toplumun ortak değerlerini ve farklı kesimlerini ayrımlara dayanarak birbiri aleyhine kin ve düşmanlığa sevk eden nefret söylemlerine ve tahriklere tepkisiz kalamaz. Bu nedenle de devletler, ceza kanunlarında kendi toplum yapılarını gözeterek farklı birey ve kesimler arasında kamu düzeni veya güvenliğini bozacak şekilde kin ve düşmanlık oluşturacak nefret söylemlerini ve tahriklerini suç olarak kabul etmişlerdir. Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesinde yer alan“Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik”,“Halkın Belli Bir Kesimini Alenen Aşağılama”ve“Dinî Değerleri Alenen Aşağılama”suçları incelenmektedir. Tez çalışmasında, 216. maddede yer alan her üç suç tipine ilişkin hükümler tüm yönleriyle değerlendirilmiş ve ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Hate speech and hate crimes threaten societies by threatening individual rights, human dignity, and equality, or by increasing tensions among social groups. They undermine public peace and public order, and they endanger peaceful coexistence. In democratic societies, hate and discrimination crimes are a set of crimes that undermine fundamental rights such as social security, protection of human dignity and honor, social justice, equality, protection of people from violence and exclusion, and can lead to violence. The law cannot remain insensitive to hate speech and incitement that actuates different segments of society to hatred and hostility against each other based on common values and distinctions. To address this issue, states have criminalized hate speech and incitement to hatred and enmity among different individuals and segments of society in a way that disrupts public order or security, considering their own social structures. This study examined the crimes of“Public Incitement to Hatred and Enmity”,“Public Denigration of a Certain Section of the Public”and“Public Denigration of Religious Values”in Article 216 of the Turkish Penal Code. Furthermore, the provisions of Article 216 regarding all three types of offense were evaluated and discussed in all aspects.