The factors behind three recent coups in West Africa: A comparative analysis of Mali, Guinea and Burkina Faso
Yakın tarihte gerçekleşen Batı Afrika'daki darbelerin arkasındaki faktörler: Mali, Gine ve Burkina Faso karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 805592
  2. Yazar: PA MODOU DRAMMEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFSER RANA COŞKUN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Darbeler, Ordu, Batı Afrika, Demokratik gerileme, Democracy, Coups, Military, West Africa, democratic backsliding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Son yıllarda Batı Afrika'daki darbelerin artması, küresel toplumun dikkatini çekerek, bu tür olayların demokratik gerilemenin göstergesi olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı. Bu tez, Batı Afrika'daki son darbelerin siyasi tabirle otokratlaşma olarak adlandırılan demokratik gerileme ile tetiklendiği görüşüyle, Batı Afrika'da askeri darbelerin yeniden canlanmasına yol açan etkenleri açıklamaya çalışmaktadır. Halkların kendi hükümetlerinin eksikliklerini etkili bir şekilde ortadan kaldıramaması veya giderememesi, onları liderlik değişikliği için sınırlı alternatiflerle bırakmıştır. Sonuç olarak, ordu halkın iradesini temsil etmediği halde, darbeler görevdeki liderleri devirmek için mevcut olan tek araç olarak ortaya çıktı. Bu çalışma, Robert A. Dahl'ın; vatandaş katılımının, oy eşitliğinin, etkili temsilin ve işlevsel bir demokratik sistemin yaratılması ve sürdürülmesinde bilginin varlığının önemini vurgulayan Demokratik Teorisini bir analiz çerçevesi olarak kullanmakta ve Mali, Gine ve Burkina Faso'daki darbeleri araştırmaktadır. Uzman röportajları, kapsamlı bir literatür taraması ve ikincil kaynakların bir araya getirilmesiyle yapılan çalışma, bu eski Fransız sömürgelerindeki darbelerin temel olarak zayıf kurumlar, kötü yönetişim, 'anayasal darbeler', gücün kötüye kullanılması, yolsuzluk ve siyasi ve ekonomik krizlerin tetiklediği başarısız demokratik süreçlerin bir sonucu olduğunu ortaya koymaktadır. Tezin sonucu, Batı Afrika'daki son askeri darbelerin bölgedeki demokratik gerilemeye ve demokratik süreçlerin başarısızlığına atfedilebileceğidir. Zayıf kurumlar ve kötü yönetişim bu askeri darbelerin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
The upsurge of coups in West Africa in recent years has caught the attention of the global community, sparking debates on whether such occurrences are indicative of democratic decline. This thesis seeks to explain the factors that led to the resurgence of military coups in West Africa, with the view that the recent coups in West Africa were triggered by democratic backsliding commonly called autocratisation in political parlance. The inability of the people to effectively remove or address the shortcomings of their governments left them with limited alternatives for leadership change. Consequently, coups emerged as the only available means to remove incumbent leaders, despite the fact that the military did not represent the will of the people. Using Robert A. Dahl's Democratic Theory as a framework for analysis, which highlights the significance of citizen engagement, voting equality, effective representation, and the existence of enlightened knowledge in the creation and maintenance of a functional democratic system, this study explores the coups in Mali, Guinea, and Burkina Faso. Through a combination of expert interviews, an extensive literature review, and secondary sources, the study uncovers that the coups in these former French colonies were mainly a result of failed democratic processes triggered by weak institutions, poor governance, 'constitutional coups', abuses of power, corruption as well as political and economic crisis. The conclusion of the thesis is that the recent military coups in West Africa can be attributed to democratic backsliding and the failure of democratic processes in the region. Weak institutions and poor governance played a significant role in the occurrence of these military coups.