Bireylerin yaşadıkları yer, ekonomik, eğitim, cinsiyet, medeni durumlarına göre yaşam doyumları ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of life satisfaction and depression levels of individuals according to where they live, economic education, gender, marital status' Deciencies
  1. Tez No: 805664
  2. Yazar: PELİN USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam doyumu, depresyon, kır, kent, Life satisfaction, depression, rural, urban
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, bireylerin yaşadıkları yer, ekonomik durum, eğitim durumu, cinsiyet, medeni durumlarına göre yaşam doyumları ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. İstanbul İli Bakırköy İlçesi ile Hatay İli Samandağ İlçesinde yer alan insanlara yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İli Bakırköy İlçesi ile Hatay İli Samandağ İlçesinde yaşayan 25-60 yaş arası, 750 kişi oluşturmaktadır. Yapılan korelasyon analizi neticesinde Yaşam Doyumu Ölçeği ile Burns Depresyon Ölçek puanı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır. Kadınların Burns Depresyon Ölçek puanları erkeklere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. 35-44 arası yaşlarda olanların Burns Depresyon Ölçek puanı, diğer tüm gruplara olanlara göre daha düşüktür. Ön lisans mezunu olanların Burns Depresyon Ölçek puanı lise ve üniversite mezunu olanlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. 4253 TL ya da altında hane geliri olanların Burns Depresyon Ölçek puanı, 4254-6000 TL, 10.001-20.000 TL ve 20.001 TL ve üstü geliri olanlardan daha yüksektir. 20.001 TL ve üstü hane geliri olanların Yaşam Doyumu Ölçek, diğer tüm gruplardan daha yüksektir. Evli olanların Burns Depresyon Ölçek puanları bekar ve Dul/Ayrılmış olanlardan daha düşüktür. Evli olanların Yaşam Doyumu Ölçek puanı, bekar ve Dul/Ayrılmış olanlardan daha yüksektir. Hatay'da ikamet edenlerin Burns Depresyon Ölçek puanları İstanbul'da ikamet edenlerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kırsalda yaşayanların Burns Depresyon Ölçek puanları şehir merkezinde yaşayanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bir işte çalışanların Burns Depresyon Ölçek puanları çalışmayanlardan daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the life satisfaction and depression levels of individuals according to their place of residence, economic status, education, gender, marital status. A questionnaire was applied to the people living in Bakırköy District of Istanbul and Samandağ District of Hatay Province. Survey model, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the research consists of 750 people between the ages of 25-60 living in Bakırköy District of Istanbul and Samandağ District of Hatay Province.As a result of the correlation analysis, a weak negative correlation was found between the Life Satisfaction Scale and the Burns Depression Scale score. The Burns Depression Scale score of those aged 35-44 is lower than those of all other groups. It was determined that the Burns Depression Scale scores of those who graduated from associate degree were lower than those who graduated from high school and university. Those with a household income of 4253 TL or less have a higher Burns Depression Scale score than those with a household income of 4254-6000 TL, 10.001-20.000 TL, and 20.001 TL or more. Those with a household income of 20,001 TL or more have higher Life Satisfaction Scale scores than all other groups. Those who are married have lower Burns Depression Scale scores than those who are single and Widowed/Separated. Those who are married have a higher Life Satisfaction Scale score than those who are single and Widowed/Separated. It was determined that the Burns Depression Scale scores of those residing in Hatay were higher than those residing in Istanbul. It was determined that the Burns Depression Scale scores of those living in rural areas were higher than those living in the city center. Those who work in a job have lower Burns Depression Scale scores than those who do not.