Farklı post materyalleri ile restore edilmiş apikal lezyonlu dişlerin dayanak olduğu protetik restorasyonların çiğneme kuvveti altında ortaya çıkan yapısal gerilme dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of structural stress distributions under chewing force of prosthetic restorations on teeth with apical lesions restored with different post materials by finite element analysis
- Tez No: 805701
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRMALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lezyonlu diş, fiber post, döküm post, zirkonya post, metal destekli porselen, köprü, sonlu elemanlar analizi, Lesioned tooth, fiber post, cast post, zirconia post, metal supported porcelain, bridge, finite element analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Farklı Post Materyalleri İle Restore Edilmiş Apikal Lezyonlu Dişlerin Dayanak Olduğu Protetik Restorasyonların Çiğneme Kuvveti Altında Ortaya Çıkan Yapısal Gerilme Dağılımlarının Sonlu Elemanlar Analizi İle İncelenmesi Amaç: Bu çalışma da farklı post materyalleri ile restore edilmiş apikal lezyonlu bir dayanak dişte kuvvet karşısında oluşacak stresin sonlu eleman analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Farklı post materyalleri ile restore edilen protetik restorasyonlara dayanak olan diş durumlarını temsil eden 4 farklı SEA modeli üretildi: (a) Sağlıklı mandibular premolar diş, (b) üç üyeli köprüye dayanak olacak periapikal lezyonlu, kanal tedavili, fiber postlu premolar diş, (c) üç üyeli köprüye dayanak olacak periapikal lezyonlu, kanal tedavili, döküm postlu premolar diş, (d) üç üyeli köprüye dayanak olacak periapikal lezyonlu, kanal tedavili, zirkonya postlu premolar diş. Diş modellerinin her birine gelen okluzal statik yükün dişin bukkal tepe noktasının lingual eğiminde dişin uzun eksenine paralel 45° açıyla 300 N değerinde uygulandı. Bu modellerin oluşturulması Solidworks 3B CAD modeli kullanılarak SEA yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yapısal analizlerin yapılabilmesi için ANSYS Workbench program (ANSYS, Canonsburg, ABD) ara yüzü kullanılmıştır. Mevcut mandibular premolar diş, literatür verileri dikkate alınarak periodontal ligamentin ve alveolar kemiğin ortalama anatomik boyutlarına uygun olacak şekilde, destek dokular ile birlikte oluşturulmuştur. Kanal dolum malzemesi olarak modellerde gutta-perka kullanılmıştır. Kronların tamamı dual cure rezin siman ile simante edilmiştir. Bulgular: Oklüzal yük uygulaması ile meydana gelen gerilmelerin modellerin tümünde benzer bölgelerde (dişin kuvvet uygulanan kaspı, bukkal kolesi, kök servikal ve orta üçlüsü) yoğunlaştığı, köprü protezi modellerinde ise bağlantı bölgelerinde yoğunluk kazandığı görülmüştür. Sonuç: Farklı post materyali uygulanan ve köprü dayanağı olan modellerde, elastik modülü yüksek olan (Model 3, Model 4) modellerin, stresleri post yapısında tutarak, çevre dentin dokusuna daha az stres ilettiği, elastisite modülü düşük olan modelin (Model 2) ise stresleri post yapısında tutmayarak çevre dentin dokusuna ilettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of Structural Stress Distributions Under Chewing Force of Prosthetic Restorations on Teeth with Apical Lesions Restored with Different Post Materials by Finite Element Analysis Objective: The aim of this study was to investigate the stress against force in an abutment tooth with apical lesion restored with different post materials using finite element analysis. Method: Four different SEA models were fabricated to represent the tooth conditions underlying prosthetic restorations restored with different post materials: (a) healthy mandibular premolars, (b) root canal treated fiber post premolars with periapical lesions underlying a threemember bridge, (c) root canal treated cast post premolars with periapical lesions underlying a three-member bridge, (d) root canal treated zirconia post premolars with periapical lesions underlying a three-member bridge. The occlusal static load on each of the tooth models was applied at a value of 300 N at a 45° angle parallel to the long axis of the tooth at the lingual inclination of the buccal apex of the tooth. These models were created by SEA method using Solidworks 3D CAD model. ANSYS Workbench program (ANSYS, Canonsburg, USA) interface was used for structural analysis. The existing mandibular premolar tooth was created with supporting tissues in accordance with the average anatomical dimensions of the periodontal ligament and alveolar bone, taking into account the literature data. The models used gutta-percha as the root canal filling material. All crowns were cemented with dual cure resin cement. Results: It was observed that the stresses caused by occlusal load application were concentrated in similar regions in all models (force applied pulley, buccal collar, root cervical and middle triad), and in the bridge prosthesis models, unlike the healthy tooth model, they were also concentrated in the binding regions. Conclusion: In the models with different post materials and bridge abutments, it was observed that the models with high elastic modulus (Model 3, Model 4) retained the stresses in the post structure and transmitted less stress to the surrounding dentin tissue, while the model with low modulus of elasticity (Model 2) did not retain the stresses in the post structure and transmitted them to the surrounding dentin tissue.