All on four tekniği için özel olarak geliştirilmiş 30 derece açılı implant dizaynının implant ve çevre doku üzerinde oluşturduğu stresin üç boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the stress created by 30 degree sloped implant design specially developed for all on four technique on the implant and the surrounding tissue using three dimensional finite element stress analysis method
  1. Tez No: 805705
  2. Yazar: EKREM CANBULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BULUT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant, All-on-Four, açılı implant, sonlu elemanlar analizi, Ekrem CANBULAT, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi-Samsun, Ekim-2022, Dental implant, All-on-Four, sloped implant, finite element analysis, Ekrem CANBULAT, Expertise Thesis Ondokuz Mayis University-Samsun, October-2022
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, All-on-Four tekniği için özel olarak geliştirilmiş 30° açılı implant tasarımının, implant ve çevre kemik dokuda meydana gelen stresi azaltmadaki etkinliğinin, sonlu elemanlar stress analiz (SESA) yöntemiyle incelenmesi ve implantların uzun dönem başarısına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: All-on-Four tekniğine göre anterior bölgeye vertikal pozisyonda ve 4.3x11mm boyutlarında geleneksel dizayn (Quattrocone, Medentika) implantlar yerleştirilirken, posterior bölgeye 30° açılı pozisyonda 3.8x13mm ve 4.3x13mm boyutlarında geleneksel dizayn (Quattrocone, Medentika) ve özel dizayn (Quattrocone30, Medentika) implantlar yerleştirildi. Toplam dört implant grubu, titanyum alt yapılı akrilik hibrit protez ve dişsiz mandibula modeli bilgisayar ortamında deneysel olarak hazırlandı. İmplantlar All-on-Four tekniğine göre mandibula modeline yerleştirilerek titanyum alt yapılı akrilik hibrit protez ile model tamamlandı. Birinci premolar, 2. premolar ve 1. molar dişlerin bukkal tüberkül tepelerine, oblik olarak her bir noktadan 100N olmak üzere toplamda 300N kuvvet uygulanarak implantlar ve çevre kemik üzerindeki stres değerleri SESA yöntemiyle incelendi. Bulgular: All-on-Four tekniği için özel olarak geliştirilmiş boyun yapısına ve 30° açıya sahip implantlara gelen Von Mises stres değerlerinin hem 3.8mm hem de 4.3mm çapta daha yüksek olduğu, buna karşın çevresindeki kortikal ve spongioz kemikte daha az sıkışma kuvvetlerinin oluştuğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmanın verilerine göre; All-on-Four tekniği için özel olarak geliştirilmiş boyun yapısına ve 30° açıya sahip implant tasarımının, geleneksel implant tasarımına göre çevre kemik dokuda daha az stres oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine the effectiveness of the 30° sloped implant design specially developed for the All-on-Four technique in reducing the stress on the implant and the surrounding bone tissue by using the finite element stress analysis (FESA) method and to evaluate the effect on the long-term success of the implants. Material and Method: According to the All-on-Four technique, traditional design (Quattrocone, Medentica) implants of 4.3x11mm were placed in the anterior region in a vertical position, while conventional design (Quattrocone, Medentika) and special design (Quattrocone30, Medentika) implants of 3.8x13mm and 4.3x13mm were placed in the posterior region in a 30° angled position. A total of four implant groups, a titanium based acrylic hybrid prosthesis and edentulous mandible models were experimentally prepared in the computer environment. The implants were placed in the mandible model according to the All-on-Four technique, and the model was completed with a titanium based acrylic hybrid prosthesis. The stress values on the implants and the surrounding bone were examined by FESA method by applying a total of 300N force, 100N from each point obliquely, to the buccal tubercle crests of the first premolar, second premolar and first molar teeth. Results It was observed that Von Mises stress values on implants with neck structure and a 30° angle specially developed for the All-on-Four technique were higher in both 3.8mm and 4.3mm diameters, whereas fewer compression forces were generated in the surrounding cortical and cancellous bone. Conclusion: According to this study, it was observed that the implant design with the neck structure and 30° angle, specially developed for the All-on-Four technique, creates less stress on the surrounding bone tissue compared to the traditional implant design.