Otolog hematopoetik kök hücre nakli yapılan multipl myelom hastalarında nakil sırasındaki enfeksiyon sıklığı ve neden olan etkenler
Frequency of infection and caused factors during transplantation in patients with multiple myeloma transplantation with autologous haematopoietic stem cell transplantation
  1. Tez No: 805711
  2. Yazar: CEREN CENNET ALİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN KEMAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, Otolog Hematopoetik Kök Hücre Nakli, Febril Nötropeni, Multiple Myeloma, Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Febrile Neutropenia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Amaç: OHKHN yapılan hastalarda hazırlama rejimi olarak kullanılan kemoterapötikler ile hastalar derin nötropeniye girmektedir ve enfeksiyonlar açısından artmış risk söz konusudur. Bu dönemde antimikrobiyal profilaksi rutin uygulanmasına rağmen enfeksiyöz sorunlar görülebilmektedir. Enfeksiyöz komplikasyonlar artmış morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır çalışmamızın birincil amacı bahsi geçen enfeksiyon etkenlerini ve sıklığını saptamak ve febril nötropeni geçiren hastalarda etkenleri belirlemektir. Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Bu çalışmada; 1 Ocak 2010-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Kemik İliği Nakil Ünitesinde OHKHN yapılan 150 MM hastasının birinci OHKHN ait verileri nakil ünitesi dosyaları ve hastane veri tabanı taranması suretiyle retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: OHKHN yapılan 150 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların transplantasyon anındaki yaşlarının ortanca değeri 60 (35-76) olarak bulundu. Hastaların 82'si erkek (%55) 68'i kadındı (%45). Hastaların 52'si (%34,7) nakil sırasında PR kriterlerini karşılamaktaydı. Hazırlama rejiminde 125 hastada (%88,3) Melfalan 200 verilmiştir. Verilen CD 34 pozitif kök hücre değişkeninin ortanca değeri 6 (2-20) x106/kg, verilen kök hücre viabilitesi ortanca değeri %85 (62-97), Nötrofil engrafman zamanının ortanca değeri 10 gün(5-27), Trombosit engrafman zamanının ortanca değeri 12 gün (8-27) ve yatış süresinin ortanca değeri 19 gün(12-38)'dür. FEN 108 hastada (%73) görülmüştür. FEN gelişen hastaların %63'ünün kan kültüründe üreme olmamıştır. 35 kişide (%87.5) görülen gram pozitif bakterilerin %85,7'si Koagülaz negatif stafilakoktur. Gram negatif bakteriler arasında en sık görülen bakteri grubu %40 oran ile E. coli'dir. FEN gelişen 108 hastanın 96'sında (%88,9) idrar kültüründe üreme olmamıştır. En sık görülen enfeksiyon odakları %20,3 ile GİS, %16,5 ile oral mukozit saptanmıştır. Piperasilin-Tazobaktam ve vankomisin %23,4 oranla en sık tercih edilen antimikrobiyal tedavi türüdür. Sağkalım süresi febril nötropeni gelişenlerde 137,1 ay, gelişmeyenlerde 150,7 ay olarak hesaplanmıştır. (p=0.313) Sonuç: FEN, OHKHN sonrası yaygın görülen bir komplikasyondur, gram pozitif bakterilerin etkenler arasında önemli bir yeri vardır. Febril nötropeninin önlenmesinde oral mukozitin önlenmesi ve kateter enfeksiyonu konusunda hassasiyetin arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The patients who were treated with chemotherapeutic agents for preparation regimen to perform hsct suffer from deep neutropenia and there is high risk in terms of infections. Despite using antibiotic therapy, infection risk is still increased. Infectious complications lead to increased mortality and morbidity. The first part of our study is to determine the frequency of related infections and to point out the factors of the patients who suffer from febrile neutropenia. Method: our study is a retrospective cross sectional study. Between January 1st, 2010 and December 31st, 2020, the first transplantation datas of 150 MM patients who underwent hsct in Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Hematology, Bone Marrow Transplantation Unit were evaluated retrospectively by scanning the transplant unit files and hospital database. Results: The data of 150 patients who underwent hsct were evaluated retrospectively. The median age of the patients at the time of transplantation was found to be 60 (35-76). 82 patients were male (55%) and 68 were female (45%). 52 of the patients (34.7%) met the criteria for PR at the time of transplant. Melfalan 200 was administered to 125 (88.3%) patients as a part of the preparation regimen. Median value of given CD 34 positive stem cell variable is 6 (2-20) x106/kg, median value of given stem cell viability is %85 (62-97), Median value of neutrophil engraftment time 10 days (5-27), median value of platelet engraftment time 12 days (8-27) and length of hospital stay was calculated as 19 days (12-38). FEN was observed in 108 patients (73%). There was no growth in the blood culture of 63% of the patients who developed FEN. The gram-positive bacteria, found in 35 people, (87,5%) is Coagulase-negative staphylococci. The most common bacterial group among Gram negative bacteria is E.coli with a rate of 40%. There was no growth in urine culture in 96 (88.9%) of 108 patients who developed FEN. The most common foci of infection were GIS (20.3%) and oral mucositis (16.5%). Piperacillin-Tazobactam and vancomycin are the most frequently preferred antimicrobial treatment types with a rate of 23.4%. The survival period was calculated as 137.1 months in patients who developed febrile neutropenia and 150.7 months in patients who did not develop FEN (p=0.313). Conclusion: FEN is a common complication after hsct, gram-positive bacteria have an important place among the causative agents. In the prevention of febrile neutropenia, prevention of oral mucositis and precision in the use of catheters are required.