Tip2 diyabetik hastalarda COVİD-19 pandemi sürecinin diyabetes mellitus tedavi ve izlemine etkileri
The effects of the COVİD-19 pandemic process on the treatment and follow-up of diabetes mellitus in TYPE 2 diabetic patients
  1. Tez No: 805817
  2. Yazar: ERDEM KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YÖNEM, UZMAN İSMAİL ENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip2 Diyabetes Mellitus, Covid-19 pandemisi, HbA1c, Glukoz, Type 2 Diabetes Mellitus, Covid-19 pandemic, HbA1c, Glucose
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Covid-19 pandemi sürecinde tip2 diyabetli hastaların rutin hekim başvuru sıklığı değişebilmekte, kısıtlamalara bağlı fiziksel aktivitelerde azalma ve yemek yeme alışkanlıkları değişebilmektedir. Bu çalışmamızda Covid-19 pandemi sürecinin tip2 diyabetli hastalarda glisemik kontrol üzerine etkisini, karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerine etkisini, lipid profili ve beden kitle indeksi üzerine etkisini, sistolik ve diyastolik kan basıncı üzerine etkisini, hastaların diyabet tedavileri üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sultan 2.Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 01.04.2022 ile 01.04.2023 tarihleri arasında İç Hastalıkları ve Endokrinoloji polikliniğine başvurmuş hastaların rutin tetkikleri sırasında bakılmış olan serum HbA1C(%), Glukoz(mg/dL), Total Kolesterol(mg/dL), HDL-K(mg/dL), LDL-K(mg/dL), Trigliserit(mg/dL), Üre(mg/dL), Kreatinin(mg/dL), AST(U/L), ALT(U/L) değerleri retrospektif olarak taranmış, ülkemizde Covid-19 pandemisi öncesi en son (1 mart 2020 öncesi ) değerleri ile pandemi sürecindeki (1 haziran 2020 'den sonraki) ilk değerler ve poliklinik başvurularındaki güncel değerler karşılaştırılmıştır.Ayrıca hastaların Covid dönemi öncesinde yıllık rutin kontrol amaçlı hekim başvuru sıklığı ve covid döneminde yıllık rutin kontrol amaçlı hekim başvuru sıklığı, Covid dönemi öncesindeki kullandığı antidiyabetik ilaçlar ve güncel kullandığı antidiyabetik ilaçlar sorgulanmış, Covid dönemi öncesindeki beden kitle indeksi (kg/m²) ve arter kan basıncı(mm/Hg) değerleri, son poliklinik başvurusu sırasındaki güncel değerleri ile karşılaştırılmıştır.Verilerin istatistiksel açıdan anlamlılık düzeyi p0,05). Hastaların güncel ortalama beden kitle indeksi değeri, pandemi öncesi beden kitle indeksi değerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p0,05). SONUÇ: Bu çalışmada Covid-19 pandemi sürecinde tip2 diyabetli hastaların rutin kontrol amaçlı hekim başvuru sıklığını azalttığını ve diyabet regülasyonunun bozulduğunu gözlemledik. İleride doğal afet meydana gelmesi durumunda fiziksel aktiviteler arttırılıp, günlük kalori alımı ve diyet düzenlemesi yapılıp, teletıp kullanılarak gereğinde yoğunlaştırılmış diyabet tedavisi verilerek glisemik kontrolde bozulmanın önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: During the Covid-19 pandemic, the frequency of routine physician visits of patients with type 2 diabetes may change, decrease in physical activities due to restrictions and eating habits may change. In this study, we aimed to examine the effect of the Covid-19 pandemic process on glycemic control, its effect on liver and kidney functions, its effect on lipid profile and body mass index, its effect on systolic and diastolic blood pressure, and its effect on diabetes treatments in patients with type 2 diabetes. MATERIALS AND METHODS: The aim of this study was to determine the serum HbA1C(%), Glucose(mg/dL) measured during the routine examinations of the patients who applied to the Internal Diseases and Endocrinology outpatient clinic between 01.04.2022 and 01.04.2023 at the Sultan 2.Abdülhamid Han Training and Research Hospital of the Health Sciences University (SBU). , Total Cholesterol(mg/dL), HDL-C(mg/dL), LDL-C(mg/dL), Triglyceride(mg/dL), Urea(mg/dL), Creatinine(mg/dL), AST( U/L), ALT (U/L) values were scanned retrospectively, the latest values before the Covid-19 pandemic (before 1 March 2020) in our country and the first values during the pandemic process (after 1 June 2020) and the current values in outpatient clinic applications were compared. In addition, the annual frequency of visits to the physician for routine check-ups before the Covid period and the frequency of annual routine check-ups during the covid period, the antidiabetic drugs used before the Covid period and the current antidiabetic drugs were questioned. blood pressure (mm/Hg) values were compared with the current values at the time of the last outpatient clinic application. The statistical significance level of the data was taken as p0.05). The current mean body mass index value of the patients was statistically significantly decreased compared to the pre-pandemic body mass index value (p0.05). CONCLUSION: In this study, we observed that during the Covid-19 pandemic, patients with type 2 diabetes reduced the frequency of visits to physicians for routine control and diabetes regulation was disrupted. In the event of a natural disaster in the future, physical activities can be increased, daily calorie intake and diet adjustments are made, and glycemic control can be prevented by intensifying diabetes treatment using telemedicine when necessary.