Gebelerin e-sağlık okuryazarlığının cinselliğe karşı tutumları ile ilişkisi
The relationship between pregnant women's e-health literacy and their attitudes toward sexuality
- Tez No: 805889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİDE AYGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Esağlık, Gebelik, Sağlık okuryazarlığı, Tutum, Attitude, Ehealth, Health literacy, Pregnancy, Sexuality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Teknoloji çağındaki günümüzde, gebeler her türlü bilgi ihtiyaçları için e-sağlık okuryazarlığına yönelmektedir. E-sağlık okuryazarlığı, cinsellik gibi rahatlıkla konuşulamayan alanlarda en kolay ve hızlı bilgi edinme kaynaklarından biridir. Çalışma, gebelerin e-sağlık okuryazarlığının cinselliğe karşı tutumları ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tiptedir. Araştırma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gebe Polikliniği'ne başvuran ve araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan 297 gebe ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında; anket formu, E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından, 01 Haziran 2022-01 Ağustos 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, medyan ve standart sapma, t testi, Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan gebelerin %45,8'i 26-35 yaş aralığında, %42,8'i ilköğretim mezunu ve %89,2'si çalışmamaktadır. Gebelerin %76,4'ünün gebelikte cinsel ilişkisinin devam ettiği ve %81,5'inin cinsellikten memnun olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre, gebelerin e-sağlık okuryazarlığı ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 25,28±7,15 ve gebelikte cinselliğe karşı tutum ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 118,87±16,73 bulunmuştur. E-sağlık okuryazarlığı düzeyi ile gebelikte cinselliğe karşı tutum düzeyi arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki vardır. Sağlık profesyonelleri prenatal ziyaretler sırasında gebelerin e-sağlık okuryazarlığı düzeyini belirlemeli ve cinselliğe yönelik tutumlarını değerlendirmelidir. Gebelerin durumlarına uygun olan danışmanlık hizmetini planlamalı ve bütüncül bakım sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
In today's technology age, pregnant women turn toward e-health literacy for their every type of information needs. E-health literacy is one of the easiest and fastest sources to obtain information in areas such as sexuality, which cannot be comfortably talked about. The study was conducted to identify the relationship between pregnant women's e-health literacy and their attitudes toward sexuality. This is descriptive and correlational research. The research was conducted with the participation of 297 pregnant women who applied to the Maternity Polyclinic of Faculty of Medicine of Necmettin Erbakan University and met the criteria to be included in the research. The survey form, the e-Health Literacy Scale, and the Attitude Toward Sexuality During Pregnancy Scale were used in the collection of research data. The data were collected by the researcher from 1 June 2022 to 1 August 2022. Descriptive statistics (number, percentage, mean, median and standard deviation), the t-test, the Kruskal-Wallis H test, the Mann-Whitney U test, the one-way analysis of variance, the Pearson correlation, and the multiple linear regression were utilized in the analysis of research data. Of all participant pregnant women, 45,8% were aged 26-35 years, 42,8% were primary school graduates, and 89,2% were not working. It was found that 76,4% of the pregnant women continued to have sexual relationships during pregnancy and 81,5% of them were satisfied with their sexuality. In the research, it was discerned that the mean of pregnant women's e-Health Literacy Scale scores was 25,28±7,15 points while the mean of their Attitude Toward Sexuality During Pregnancy Scale scores was 118,87±16,73 points. There is a weak positive relationship between e-health literacy and attitudes toward sexuality during pregnancy. During prenatal visits, health professionals should find out about pregnant women's e-health literacy levels and evaluate pregnant women's attitudes toward sexuality. Also, health professionals should plan the consultancy service well-suited to each pregnant woman's situation and should provide pregnant women with holistic care.