Öğretmenlerin örgütsel yenilikçilik düzeylerinin açıklanmasında bilişsel esneklik ve öz liderlik kavramlarının rolü
The role of cognitive flexibility and self-leadership in explaining teachers' levels of organizational innovation
  1. Tez No: 805973
  2. Yazar: TUĞBA NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN VOLKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yenilikçilik, bilişsel esneklik, öz liderlik, Teacher, innovation, cognitive flexibility, self-leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada amaç kamu ve özel okullarda bulunan öğretmenlerin bilişsel olarak esnek oluşlarının ve kendilerini yönetme kabiliyetlerinin okuldaki yenilikçilik düzeylerini ne kadar açıkladığını belirlemektir. Araştırma, 2022 yılında Rize'de çalışan 310 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma için kişisel bilgi formu, bilişsel esneklik ölçeği, öz liderlik (kısa formu) ölçeği ve yenilikçi okul ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları yenilikçi okul algısı ile öz liderlik ve bilişsel esneklik kavramlarını ilişkili bulmuştur. Ayrıca öğretmenlerin yaş, medeni durum, kıdem, okul türü değişkenleri ile yenilikçilik algıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bulgular bilişsel esneklik ve öz liderlik vasfına sahip öğretmenin üretken, yenilikçi, idealist olabileceğini göstermektedir. Öğretmenlerin bu niteliklerini güçlendirecek uygulamaları belirlemek adına bu araştırma fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine how much the cognitive flexibility and self-management abilities of teachers in public and private schools explain the level of innovation in the school. The research was carried out with the participation of 310 teachers working in Rize in 2022. The relational scanning model was used. Personal information form, cognitive flexibility scale, self-leadership (short form) scale and innovative school scale were used for the research. The research findings found that the innovative school perception was related to the concepts of self-leadership and cognitive flexibility. In addition, a significant relationship was found between teachers' age, marital status, seniority, school type variables and their innovativeness perceptions. The results were discussed within the framework of the literature and suggestions were made.