Siret- Kur'an bağlamında İbn Hişam'ın es-Siret'ün Nebeviyye adlı eseri
Siret- in the context of the Qur'an, the work of İbn Hişam es-Siret's Nabeviyye
  1. Tez No: 805974
  2. Yazar: SELİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hişâm, Sîret, Siyer, Kur'an, Hz. Muhammed, İslâm Tarihi, Ibn Hisham, Sîret, Siyer, Qur'an, Prophet Muhammad, Islamic History
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez 9. Yy. da yaşamış olan Ebû Muhammed Cemâlüddîn Abdülmelik b. Hişâm b. Eyyûb el-Himyerî el-Meâfiri el-Basrî el-Mısrî'nin (ö.218/833) kaleme aldığı es-Sîretü'n-Nebeviyye adlı eserini Kur'an ayetleri bağlamında ele alan bir çalışmadır. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmaya dair teknik bilgiler verilmektedir. Birinci bölüm, özellikle Türkçe literâtürde oldukça büyük bir boşluk olması hasebiyle İbn Hişâm'ın hayatı, ilim tahsili, eserleri ve ele aldığımız esein tanıtımına ve Hz. Peygamberin Mekke dönemindeki hayatına tahsis edilmiştir. İkinci bölümde Hz. Peygamberin Medine dönemi hayatı ve İbn Hişâm'ın konuları ele alış kabiliyeti ve ayetlerle anlatımının sunumu yapılmıştır. Sonuç kısmında ise araştırma neticesinde elde edilen bulgular kısaca değerlendirilmiş ve ulaşılan kanaatlere yer verilmiştir. Ayrıca bu alana dairbaşka çalışmaların yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study that deals with the work of Sîretü'n-Nebeviyye, written by Ebû Muhammed Cemâlüddîn Abdülmelik b. Hişâm b. Eyyûb el-Himyerî el-Meâfiri el-Basrî el-Mısrî (d.218/833), who lived in the 9th century, in the context of the verses of the Qur'an. It consists of introduction, two parts and conclusion. In the introduction, technical information about the research is given. The first chapter is devoted to the life of İbn Hişâm, his science education, his works and the introduction of the work we have discussed, and the life of the Prophet Muhammed in Mecca, especially due to the large gap in Turkish literature. In the second chapter, the life of The Prophet Muhammed in Medina and Hisham's ability to handle the subjects and his narration with verses were presented. In the conclusion chapter, the findings which obtained as a result of the research are briefly evaluated and the conclusions reached are given. In addition, it was emphasized that further studies in this area should be done