Çağdaş dönem Şiî müelliflerin kırâate yaklaşımları (Muhammed Hâdî Ma'rifet örneği)
Approaches to qira'at of contemporary period in Shia authors(example of Muhammed Hadi Ma'rifet)
  1. Tez No: 806015
  2. Yazar: MUSTAFA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şia, Ulûmü'l-Kur'ân, Kırâat, Metod, Shia, Ulumü'l-Qur'an, Recitation, Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'i anlamak Müslümanlar için son derece önemli bir konudur. Bu duruma binaen ortaya birçok ilim dalı tezâhür etmiştir. Tefsir ve kırâat ilimleri Kur'ân'ı daha iyi anlamak ve incelemek amacıyla ortaya çıktıklarından dolayı diğer ilim dallarına nazaran ayrı bir ehemmiyete sahiptir. Kırâat alanında birçok eser yazılmış, yazılan bu eserler sayesinde ilmin teorik boyutuyla beraber pratikte de nasıl uygulanacağını Müslümanlar öğrenmiş olmaktadır. Bununla beraber birçok ilimde olduğu gibi kırâat alanında da mezhepler arası bazı farklılıklar ortaya çıkmış, Ehl-i sünnet ve Şia arasında meydana gelen farklı anlayışlar son zamanlar da daha fazla gündemde kalmaya başlamıştır. Çalışmamızda Şia içerisinde son dönem âlimlerinden Muhammed Hâdî Ma'rifet'in (öl. 2007) et-Temhîd fî Ulûmi'l-Kur'ân eserini ele aldık. Ma'rifet'in bu eseri, Ulûmü'l-Kur'ân alanında kapsamlı bir muhtevaya sahiptir. Ma'rifet eserinin bir bölümünü kırâatlara ayırmıştır. Başta Yedi Harf hadisi, kıraatların tevâtürlüğü ve konu ile ilgili diğer huşular detaylı bir şekilde incelemiştir. Bu yönüyle onun Şia içerisinde ayrı bir konumu vardır. Müellif çoğu yerde Ehl-i sünnet kaynaklarında geçen delilleri zikrederek konuları anlatmaya çalışmıştır. Onun bu yaklaşımı Şia içerisinde kırâatlar hakkında araştırma yapacak her kişi için mutlaka başvurması gereken bir âlim konumuna getirmektedir. Biz çalışmamızda Ma'rifet'in hayatına, ilmi yapısına, kullandığı metoda ve kırâatlar hakkındaki görüşlerine yer vermiş bulunmaktayız. Böylece çalışmamızda Ma'rifet'in görüşleri bağlamında Şia içerisinde kırâat ilminin durumu açıklanacak ve bu alandaki çalışmalara katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Understanding the Quran is an extremely important life for Muslims. Because of this, many sciences have emerged. At this point, the sciences of tafsir and Qıra'at the importance of these sciences have a special importance. Thanks to the works written in the field of Qıra'at, the Qur'an has become more meaningful. Muslims learn how to apply the science of Qıra'at, in practice along with its theoretical dimension, through these works. However, differences between sects have emerged, and this issue has started to come to the fore more recently between Ahl as-Sunnah and Shia. In our study, we discussed the work of Muhammad Hâdi Ma'rifet, one of the last period scholars in Shia, at-Tamhîd fi Ulumi'l Qur'an. This work of Ma'rifat has a comprehensive structure in the field of Ulumü'l Qur'an. For this reason, Ma'rifet devoted a part of her work to Qıra'at. The hadith of the Seven Letters examined the issues of mutawatir in Qıra'at in detail. In this respect, she has a different position in Shia. The author tried to explain the issues by citing the evidences in the Ahl As-Sunnah sources in many places. This approach of Ma'rifet necessitates that everyone who will do research on Qıra'at in Shia should be a scholar whose ideas should be consulted. In our study, we will teach about Ma'rifet's house, her scientific structures, the method used and her views on Qıra'at.Thanks to our study, we believe that in the context of Ma'rifet's views, how the science of recitation is in Shia and will guide those who want to work in this field.