Soyut heykelde algı ve form
Perception and form in abstract sculpture
  1. Tez No: 806105
  2. Yazar: SEHER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Soyut Sanat, Soyut Heykel, Algı, Form, Art, Abstract Art, Abstract Sculpture, Perception, Form
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Uygarlık tarihi, kültürel ilerlemelerle birlikte şekillenmiştir. İnsanlığın ulaştığı teknik ve entelektüel nokta, kültürel evrimin uzun ve yoğun birikimlerinin bir sonucudur. Bu süreçte insan algısı da değişmiştir. İlk zamanlarda doğayı taklit eden ilkel insan, zamanla taklidin ötesine geçerek doğadan bağımsız olarak kendi nesnel üretimini gerçekleştirebilecek bir seviyeye ulaşmıştır. Bu durum, yeni kavramların ve daha fazla düşünce gücünün ortaya çıkmasını sağlamıştır. 'Soyut Heykelde Algı ve Form' adlı bu tez çalışmasında 'Soyut Heykel', temel kavramları 'Algı' ve 'Form' olan teorik bir çerçevede ele alınarak incelenmektedir. Çalışma kapsamında öncelikle 'Algı' ve 'Form', 'Sanat' ve 'Heykel' kapsamlı olarak tanımlanmış, daha sonra 'Görsel Algı' bağlamında formları algılama, geştalt kuramı ve sanatsal algıda geştalt etkisi detaylı bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise, önce soyut heykel anlayışını doğuran algı mekanizmasının temel özellikleri ile soyut heykel formunun temel özellikleri analiz edilmiş, son olarak da soyut heykeli oluşturan temel kompozisyon unsurları, iletişimde oynadıkları temel özelliklere dayanılarak, heykeltıraşların düşünceleri ve heykellerine başvurularak betimlenmişlerdir. Soyut heykel, gerçek dünya nesnelerinin tasvir edilmesi yerine ağırlıklı olarak soyut öğelerin ve formların kullanımıyla oluşur. Bu nedenle, soyut heykelin bir form olarak heykeltıraş tarafından gerçekleştirilmesinden, izleyici tarafından duyumsanıp anlamlandırılmasına kadar tüm algı süreçleri, soyutlamalara dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The history of civilization has been shaped by cultural advancements. The technical and intellectual level that humanity has reached is a result of long and intense cultural evolution. Throughout this process, human perception has also changed. Initially, primitive humans who imitated nature eventually surpassed imitation and reached a level where they could produce their own objective creations independently of nature. This enabled the emergence of new concepts and increased thinking power. In this thesis titled 'Perception and Form in Abstract Sculpture' abstract sculpture is examined within a theoretical framework that involves the fundamental concepts of 'Perception' and 'Form'. Firstly, 'Perception' and 'Form', 'Art', and 'Sculpture' are defined comprehensively, and then, in the context of 'Visual Perception' the perception of forms, gestalt theory, and gestalt effect in artistic perception are explained in detail. In the final section, the fundamental characteristics of the perception mechanism that gave rise to the understanding of abstract sculpture and the basic characteristics of abstract sculpture form are analyzed. Finally, the basic composition elements that make up abstract sculpture are described based on their fundamental characteristics in communication, the thoughts of sculptors, and their works. Abstract sculpture is formed primarily through the use of abstract elements and forms instead of representing real-world objects. Therefore, all perception processes, from the creation of abstract sculpture as a form by the sculptor to the perception and interpretation by the viewer, are based on abstractions.