Propolisin obezite üzerindeki etkisini inceleyen araştırmaların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 806130
  2. Yazar: GİZEM AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLI BARLA DEMİRKOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, Obezite, Hiperlipidemi, Leptin, Adiposit, Propolis, Obesity, Hyperlipidemia, Leptin, Adipocyte
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Obezite günümüzde hem gelişmiş hem de kaynakları yetersiz ülkeleri etkileyen, yaşam beklentisini azaltan ve ülkelerin sağlık sistemleri için kapsamlı sonuçları olan küresel bir salgın olarak kabul edilmiştir. Obezitenin birincil nedenleri, monogenik hastalıklar ve genetik sendromlar biçimindeki genetik bozukluklarla ilişkili olarak sınıflandırılmıştır. Obezitenin ikincil nedenleri, sistemik işlev bozukluklarını içeren hastalıkları ve vücutta metabolik değişikliklere neden olan düzenleyici mekanizmaların bozukluklarını içermektedir ve bu da birincil hastalığa ikincil obezite gelişimini teşvik etmektedir. Obezite tedavisinde, obeziteyle ilişkin hastalık ve ölüm risklerini azaltmak, kişilere dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı benimseterek hayat kalitesini artırmak amaçlanmıştır. Son zamanlarda propolis, sağlığı geliştirmek ve iltihaplanma, koroner hastalık, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları engellemek için yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Propolisin kimyasal bileşimi kaynağa bağlı olarak kalitatif ve kantitatif olarak değişken olmasına rağmen, propolisin alt bileşenleri olan polifenoller öncü olmak üzere 300'den daha fazla bileşik bildirilmiştir. Propolisteki başlıca polifenoller flavonoidler, fenolik aldehitler, fenolik asitler ve bunların esterleridir. Son zamanlarda propolis, sağlığı daha iyi hale getirmek ve iltihaplanma, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkları önlemek için yiyecek ve içeceklerde sıkça kullanılmaktadır. Bu incelemenin içerdiği araştırmalara, elektronik veri tabanlarından ulaşılmıştır. İncelemede yer alan çalışmalar, 2010 ile 2023 yılları arasını kapsamaktadır. Bu incelemede araştırma kriterlerine göre seçilmiş 30 araştırma makalesi taranmıştır. Bunlardan; 28'i randomize kontrollü çalışma, 2'si deneysel çalışmadır. Bu çalışmada, propolisin obezite ve hiperlipidemi üzerindeki etkileri literatürde yer alan in vitro ve in vivo çalışmalar incelenerek vurgulanmıştır. İncelenen tüm çalışmalar propolisin obeziteyi önlediği ve iyileştirdiği yönündedir. Bu sonuçlara dayanarak propolisin obezite hastalığında tedavi etkisi olduğunu ve kullanılabileceğini düşündürmektedir. Fakat literatürdeki çalışmalar propolisin miktarı ve uygulama süresi konusunda yetersiz görünmektedir. Literatürdeki konuyla ilgili derleme çalışmaları propolisin birçok kronik hastalıklar üzerindeki etkisine yoğunlaşmıştır. Bizim çalışmamız, spesifik olarak sadece obezite ve hiperlipidemi etkisini ele alıp değerlendiren tek çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Obesity identified as worldwide pandemic that affects not only industrialized but also underdeveloped nations, decreases lifespan, and has significant ramifications for those nations' medical systems. Obesity's root causes have been identified as hereditary syndromes and monogenic diseases, which are examples of genetic abnormalities. Diseases including abnormalities and systemic dysfunctions of the regulatory processes, which result in metabolic alterations within the body and encourage obesity emerging as a side effect of the primary illness, are examples of secondary causes of obesity. By adopting a balanced and sufficient diet, it is intended to treat overweight and lower the risks relating to obesity illnesses and fatalities while also improving quality of life. Propolis has recently become commonly employed in meals and drinks to boost health and prevent chronic illnesses like cancer, diabetes, cardiovascular disease, and inflammation. Despite the fact that the substance makeup of propolis varies depending on the source, more than 300 chemicals vary in quality and quantity, including polyphenols, which are propolis' subcomponents, have been described. Flavonoids, phenolic aldehydes, phenolic acids, and their esters are the primary polyphenols found in propolis. Propolis has recently become widely employed in meals and drinks to promote health and fend off diseases like cancer, diabetes, heart disease, and inflammation. The study that was incorporated into this review was sourced from online databases. The reviews studies span the period of time from 2010 to 2023. 30 research publications that were chosen based on the research criteria were scanned for this review. Of these, there were 2 experimental investigations and 28 randomized controlled trials. By looking at research conducted in vivo or in vitro in the literaturehow propolis affects overweight and hyperlipidemia were highlighted in this research. The bulk of studies show that propolis helps to prevent and treat obesity. These findings imply that propolis has a therapeutic impact and can be utilized to treat obesity. Studies on the quantity and duration of propolis application, however, appear to be lacking in the literature. Propolis' impact on a variety of chronic conditions was the focus of review research on the topic in the literature. Our study is the only one that directly examines and assesses the impact of hyperlipidemia and obesity.