İleal kondüit üriner diversiyon uygulanmış hastalarda üriner nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin düzeyinin güvenilirliği
Reliability of urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin level in patients with ileal conduit urinary diversion
- Tez No: 806152
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÜÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Korelasyon, NGAL, radikal sistektomi, sistatinC, üriner diversiyon, Correlation, cystatin C, NGAL, radical cystectomy, urinary diversion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Radikal sistektomi (RC) ve ileal kondüit üriner diversiyon (ICUD) cerrahisi sonrası hastalarda kaçınılmaz metabolik değişiklikler meydana gelmektedir. Oluşabilecek metabolik komplikasyonları erken tanımak, önlemek ya da yavaşlatmak için serum kreatinin (SCr) ile serum sistatin C (ScysC) ve üriner nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (uNGAL) ölçümlerinin ilişkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde Ocak 2022 ve Eylül 2022 tarihleri arasında açık RC ve ICUD uygulanan, tanı ve takipte hidronefrozu olmayan 14 hasta dahil edildi. Cerrahi öncesi 3. gün, cerrahi sonrası 1. ay ve 3. ayda aynı tüpten SCr ve ScysC ölçümleri yapıldı. Bu kan numuneleri ileeş zamanlı olarak idrar örnekleri toplandı ve uNGAL analizine kadar -80°Csaklandı. Tüm idrar numuneleri aynı anda aynı uzman doktor tarafından analiz edildi. Bulgular: RC ve ICUD uygulanan hastaların SCr ve ScysC ölçümlerinin ve tahmini glomerüler filtrasyon hızlarının (eGFR, eGRFcr ve eGFRcys) preop ve postop dönemde anlamlı korelasyon gösterdiği saptandı. uNGAL analizleri ile SCr, ScysC, eGFRcr, eGFRcys sonuçları ile ilişki görülmedi. KBH evrelemelerinde eGFRcrve eGFRcys arasında klinik uygulamlalarda önemli olabilecek farklılıklar gözlendi. Sonuç: KBH, RC ve UD'nin önemli komplikasyonları arasındadır. UD sıvı, elektrolit, idrar solütleri ve kreatinin metabolizması nedeniyle bu hasta grubunu özel kılmaktadır.Bulgularımız RC ve UD uygulanmış hastalarda böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde ScysC ve eGFRcys'nin daha güvenilir olacağını düşündürmektedir. Hesaplamaların güvenilirliği için daha geniş hasta popülasyonu ile SCr, ScysC, SCr ve ScysC'nin birlikte kullanıldığı eGFR hesaplamaları ile MAG3 gibi dinamik renal sintigrafi karşılaştırmalarının yapılması gereken çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Inevitable metabolic changes occur in patients after radical cystectomy (RC) and urinary diversion (UD) surgery. The relationship between serum creatinine (SCr) and serum cystatin C (ScysC) and urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin (uNGAL) measurements was evaluated in order to diagnoseearly, prevent andslow down the metabolic complications that may occur. Materials and Methods: The study included 14 patients who underwent open RC and UD in Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Urology Clinic between January 2022 and September 2022, without hydronephrosis at diagnosis and follow-up. SCr and ScysC measurements were made from the same tube, 3 days before surgery, 1 month and 3 month after surgery. Simultaneous with these blood samples, urine samples were collected and stored at -80°C until uNGAL analysis. All urine samples were analyzedby the same specialist doctor at the same time. Results: It was determined that SCr and ScysC measurements and estimated glomerular filtration rates (eGFR, eGRFcr and eGFRcys) of the patients who underwent RC and ICUD showed a significant correlation in the preoperative and postoperative period. There was no correlation between uNGAL analyzes and SCr, ScysC, eGFRcr, eGFRcys results. Differences in CKD staging were observed between eGFRcr and eGFRcys, which may be important in clinical practice. Conclusion: CKD is among the important complications of RC and UD. UD makes this patient group special because of the metabolism of fluids, electrolytes, urinary solutes, and creatinine.Our findings suggest that ScysC and eGFRcys would be more reliable inthe evaluation of renal function in patients who underwent RC and UD. For the reliability of the calculations, studies with a larger patient population and comparisons of eGFR calculations using SCr, ScysC, both SCr and ScysC and MAG3 dynamic renal scintigraphy are needed.