Koroner anjiyografi uygulanan hastalarda renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi blokajının kontrast madde nefropatisi gelişimi üzerine etkisi
In patients which applied coronary angiographyrenin-angiotensin-aldosterone system blockageeffect of contrast material on the development of nephropathy
- Tez No: 806153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAKAN DİNÇKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, RAAS blokajı, Contrast media nephropathy, RAAS blockade
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çalışmamız geriye dönük olarak kontrast madde maruziyeti olan hastalarda Renin-Anjiotensin-Aldosteron Sistemi blokörü kullanan ve kullanmayan hastalar arasında Kontrast Nefropati gelişimi sıklığına etkisi ve RAAS blokajının KMN açısından bağımsız bir risk faktörü olup olmadığı araştırılmıştır. Yöntemler: Kliniğimizde koroner anjiyografi uygulanmış 120 hasta üç gruba ayrılarak değerlendirildi. Birinci grup koroner anjiyografi öncesinde ACE inhibitörü kullanan hastalar, ikinci grup koroner anjiyografi öncesinde anjiyotensin reseptör blokörü kullanan hastalar, üçüncü grup ise renin-anjiyotensin-aldosteron sistem blokörü kullanmayan hastaları kapsamıştır. Geriye dönük olarak hastanemizin medin otomasyon sisteminde günlük kreatinin seviyeleri takip edilmiş olan hastaların 48-72. saat kreatinin değerleri alınarak, kontrast nefropati gelişmiş hastalar belirlenmiştir. Bulgular: ACE inhibitörü kullanan 34 hasta, ARB kullanan 32 hasta ve RAAS blokörü kullanmayan 42 hasta karşılaştırıldı. Kullanılan RAAS blokajı ile KMN gelişimi arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. (P=0,622) Sonuç: Çalışmamızda RAAS blokajının kontrast madde kullanılan işlemlerde kontrast madde nefropatisi gelişimi üzerine etkisinin olmadığı sonucuna varıldı. Alt grup analizinde sadece ACE inhibitörü ile beraber diüretik kullanımının kontrast nefropati sıklığını arttırabileceği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study was retrospectively investigated whether RAAS blockade is an independent risk factor for CMN and its effect on the incidence of Contrast Nephropathy among patients with and without contrast agent exposure using Renin-Angiotensin-Aldosterone System blockers. Methods: 120 patients who underwent coronary angiography in our clinic were divided into three groups and evaluated. The first group included patients who used ACE inhibitors before coronary angiography, the second group included patients who used angiotensin receptor blockers before coronary angiography, and the third group included patients who did not use renin-angiotensin-aldosterone system blockers. Patients whose daily creatinine levels were followed in the medina automation system of our hospital retrospectively. By taking hourly creatinine values, patients with contrast nephropathy were determined. Results: 34 patients using ACE inhibitors, 32 patients using ARBs and 42 patients not using RAAS blockers were compared. No relationship was found between the RAAS blockade used and the development of CMN. (P=0.622) Conclusion: In our study, it was concluded that RAAS blockade had no effect on the development of contrast media nephropathy in contrast media procedures. In the subgroup analysis, it was observed that the use of only ACE inhibitors and diuretics may increase the frequency of contrast nephropathy.