Kronik selülozik tiner inhalasyonu sonrası rat nucleus accumbens'inde oluşacak hasar üzerine melatonin ve kortistatinin etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 806237
  2. Yazar: MERVE ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Biochemistry, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: inhalasyon, kortistatin, melatonin, nuc. accumbens, selülozik tiner, inhalation, cortistatin, melatonin, nuc. accumbens, cellulosic thinner
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Organik çözücüler günlük yaşantımızda ve endüstride kullanılan maddelerdir. Bu maddelerden olan tiner bazı gruplar tarafından uyuşturucu olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı, selülozik tinerin kronik inhalasyona bağlı olarak rat nuc. accumbens'inde oluşturacağı hasar üzerine melatonin ve kortistatinin etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalışmamızda yaklaşık 400-450gr ağırlığında 90 adet Rattus norvegicus wistar kullanıldı. Sıçanlar 9 gruba ayrıldı. Sıçanlar 6 hafta süre ile günde 2 kez olmak üzere birer saat tiner inhalasyonu etkisine bırakıldı. Çalışmada selülozik tiner kullanıldı. Tinerin bileşimindeki solventlerin konsantrasyonları gaz dedektörü ile ölçüldü. Tanımlayıcı istatistikler; ortalama (mean), standart sapma (SD) ve medyan (ortanca), minimum (min), maksimum (max) değerleri ile sunulmuştur. Bulgular: Deney sonunda; deneklerin tüylerinde sararma, aşırı yalanma, sık göz kırpma gözlemledik. Histolojik ve ultrastrüktürel incelemede; tiner alan grubun nuc. accumbens'indeki hücrelerinin morfolojilerinde diğer gruplara göre dejenerasyon; mitokondri, ribozom ve endoplazmik retikulum sayılarında azalma, melatonin, kortistatin ve tiner alan grupta (Grup 5) kontrol grubuna yakın değerler gözlemledik. Tiner alan grubun diğer gruplara göre; GSH-Px, SOD, MDA ve CAT değerlerinde artma saptadık. Sonuç: Tiner inhalasyonu sonrası melatonin ve kortistatin almanın nuc. accumbens'de oluşan hasara karşı önleyici; dolayısıyla işçi sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Organic solvents are substances used in our daily life and industry. Thinner, one of these substances, is used as a drug by some groups. The aim of our study was to detect cellulosic thinner in rat nuc due to chronic inhalation. The aim of this study is to examine the effects of melatonin and cortistatin on the damage it will cause in the accumbens. Method: In our study, 90 Rattus norvegicus wistars weighing approximately 400- 450gr were used. The rats were divided into 9 groups. Rats were exposed to thinner inhalation for one hour, twice a day for 6 weeks. Cellulosic thinner was used in the study. The concentrations of solvents in the composition of the thinner were measured with a gas detector. Descriptive statistics; are presented with mean (mean), standard deviation (SD) and median (median), minimum (min), maximum (max) values. Results: At the end of the experiment; We observed yellowing, excessive licking, and frequent blinking in the hairs of the subjects. In histological and ultrastructural examination; nuc. degeneration in the morphology of cells in the accumbens compared to other groups; We observed a decrease in the number of mitochondria, ribosomes and endoplasmic reticulum, and values close to the control group in the group receiving melatonin, cortistatin and thinner (Group 5). Compared to the other groups, the group receiving thinner; We found an increase in GSH-Px, SOD, MDA and CAT values. Conclusion: Intake of melatonin and cortistatin after thinner inhalation occurs in the nucleus accumbens.preventive against damage; Therefore, we think that it is important in terms of worker health.