Beden eğitimi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between physical education teachers' levels of love of children and their teaching attitudes
  1. Tez No: 806238
  2. Yazar: MAHMUT TOKCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL AKÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Çocuk, Mesleki Tutum, Öğretmen Tutumları, Sevgi, Tutum, Physical Education Teacher, Child, Professional Attitude, Teacher Attitudes, Love, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı 2021-2022 eğitim öğretim döneminde Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan devlet okullarında görev yapan kadrolu ve sözleşmeli beden eğitimi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmamızda yaş, cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem yılı, eğitim durumu, çocuk sahibi olma ve görev yaptıkları yerleşim yeri alt değişkenleri boyutunda da incelenmiştir. Materyal ve Metot: Araştırmada 103 beden eğitimi öğretmenine ulaşılmıştır. Gönüllük esasına göre araştırmaya katılan öğretmenlere Demirel ve Ünişen'in 2015 yılında geliştirdiği 'Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum Ölçeği', Barnett ve Sinsini'nin 1990 yılında geliştirdiği, Duyan ve Gelbal'ın 2008 yılında Türkçe'ye uyarladığı 'Barnett Çocuk Sevme Ölçeği' ile kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntem ve tekniklerinden faydalanılmıştır. Genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinden önce normallik sınaması yapılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği kabul edilmiştir. İkili karşılaştırmalarda Independent Samples T-Test, üç ve daha fazla karşılaştırmalar için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Anlamlı sonuçlarda farkın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için Post-Hoc testlerinden Tukey testi uygulanmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleriyle öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla Pearson Korelasyon testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada çocuk sevgisi ile karşılaştırma yapılan değişkenler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki tutumlarıyla cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma, yaş ve mesleki kıdem değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: Beden eğitimi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile öğretmenlik tutumları arasında zayıf düzeyde, pozitif yönde doğrusal ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to examine the relationship between the level of love of children and teaching attitudes of permanent and contracted physical education teachers working in public schools within the body of Malatya National Education Directorate in the 2021-2022 academic year. In our study, age, gender, marital status, years of professional seniority, education level, having children and the place of residence they work in were also examined in terms of sub-variables. Material and Method: In the study, 103 physical education teachers were reached. The 'Attitude Scale of Teachers towards Teaching Profession' developed by Demirel and Ünişen in 2015 for the teachers who participated in the research on a voluntary basis, A personal information form was applied with the“Barnett Child Loving Scale”developed by Barnett and Sinsini in 1990 and adapted into Turkish by Duyan and Gelbal in 2008. Quantitative research methods and techniques were used in the study. Correlational survey design, one of the general survey models, was used. Before the analysis of the data, a normality test was performed and it was accepted that the data showed a normal distribution. Independent Samples T-Test was used for pairwise comparisons, and One Way Analysis of Variance test was used for three or more comparisons. Tukey's test, one of the Post-Hoc tests, was used to determine which group caused the difference in significant results. Pearson Correlation test was applied to determine the relationship between physical education teachers' love of liking for children and their teaching attitudes. Results: In the study, no significant difference was found between the love of children and the variables compared. However, significant differences were found between the professional attitudes of physical education teachers and the variables of gender, marital status, having children, age and professional seniority. Conclusion: A weak, positive linear relationship was found between physical education teachers' levels of liking children and their teaching attitudes.