Farklı mekanların dinlediğini anlamaya etkisi
The effect of different spaces on listening understanding
  1. Tez No: 806259
  2. Yazar: PELİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme, dinleme eğitimi, Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda dinleme, Listening, listening education, listening in the Turkish Curriculum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Dinleme, dört temel dil becerisi içerisinde bireyin ilk edindiği beceridir ve bireyin doğduğu günden itibaren edinmeye başladığı bu beceri, sosyal çevrede gelişir. Örgün eğitim kurumlarında yürütülen ana dili eğitiminde dinleme becerisinin geliştirilmesine önem verilmelidir. Dinleme eğitiminin sadece sınıf ortamında sese dayalı etkinliklerle yapılması öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri ortamları ve durumları göz ardı etmektir. Bu çalışmanın amacı, farklı dinleme mekânlarının dinlediğini anlamaya etkisini incelemektir. Çalışmanın yöntemi deneysel desenlerden biri olan“Tek Gruplu Ön test -Son test Zayıf Deneysel Desen”dir. Çalışma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Uşak il merkezinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 10 tane 8. sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Çalışma süreci başlamadan önce“Atatürk, tiyatro, at, müze, kütüphane ve dokuma”olmak üzere altı farklı tema belirlenmiştir. Araştırmada; belirlenen temalarla ilişkili“Mürefteli Kadınlar ve Emin Astsubay, Canım Kitaplığım, Kilim, Yılkı Atı, Miras Keçe, Rodin'den Aldığım Ders, Belkıs Tiyatrosu, Sığırtmaç Mustafa'nın Öyküsü, Ben Küçük Bir Kilimim, Eğin'de Cirit Oyunu, Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz, Ben Kanatlı Denizatı Broşu”adlı öyküleyici metinler, dinleme metinlerinin metin altı soruları ve odak görüşme soruları veri toplama aracı olarak belirlenmiştir. Belirlenen dinleme metinleriyle, sınıf içinde, günde bir ders saati olmak üzere iki haftalık süreçte dinleme çalışması yapılmıştır.“Atatürk Kültür Merkezi, Uşak Atlı Rehabilitasyon Merkezi, Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak İskender Pala İl Halk Kütüphanesi, Atatürk Evi ve Dokur Evi”olmak üzere temalarla ilişkili 6 farklı mekânda da iki haftalık süreçte dinleme çalışmaları yapılmıştır. Çalışma süreci 6 haftada tamamlanmıştır. Sınıf içinde yapılan dinleme çalışmalarından elde edilen puanlarla farklı mekanlarda yapılan dinleme çalışmalarından elde edilen puanlar karşılaştırılmış ve yüzdelik farkına bakılmıştır. Verilerin anlamlılık değeri için SPSS 28.0 programı yardımıyla non- parametrik testlerden biri olan Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Çalışmalardan elde edilen bulgulardan hareketle öğrencilerin tiyatro temasındaki ön test ortalamalarının 40,8889 son test ortalamalarının 56,0556; cirit temasındaki ön test ortalamalarının 77,1667 son test ortalamalarının 85,1111; müze temasındaki ön test ortalamalarının 61,5556 son test ortalamalarının 73,6667; kütüphane temasındaki ön test ortalamalarının 65,0500 son test ortalamalarının 80,2000; Atatürk temasındaki ön test ortalamalarının 48,5000 son test ortalamalarının 82,0000; dokuma temasındaki ön test ortalamalarının 67,9000 son test ortalamalarının 79,3000 olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin belirlenen mekanlarda yapılan dinleme çalışmalarındaki son test puan ortalamalarının sınıf içinde yapılan dinleme çalışmalarındaki ön test puan ortalamalarına oranla yüksek olduğu görülmüştür. 5 temadan elde edilen veri anlamlı sonuçlanmıştır (p0.05). 6 farklı temanın belirlendiği ortamlarda yapılan dinleme çalışmalarının 5'inde anlamlı bir fark elde edilirken 1 çalışmada anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre; çalışma grubundaki öğrencileri en fazla etkileyen ortamın Atatürk Evi olduğu, en az etkileyen ortamın ise tiyatro olduğu görülmüştür. Çalışmanın bütününe bakıldığında sınıf içinde yapılan geleneksel dinleme çalışmalarına göre; dinleme metni ile ilişkili ortamlarda yapılan dinleme çalışmalarının anlamayı olumlu etkilediği görülmüştür. Çalışmayla ilgili önerilere sonuç bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Listening is the first skill acquired by the individual among the four basic language skills and this skill, which the individual starts to acquire from the day he/she is born, develops in the social environment. In mother tongue education carried out in formal education institutions, importance should be given to the development of listening skills. Doing listening education only with activities based on sound in the classroom environment is to ignore the environments and situations that students may encounter in daily life. The aim of this study is to examine the effect of different listening spaces on listening comprehension. The method of the study is a one-group pretest-posttest weak experimental design. The study was conducted with 10 8th grade students studying in a public school in Uşak city center in the 2021-2022 academic year. Before the study process started, six different themes were determined as“Atatürk, theater, horse, museum, library and weaving”. In the study, the narrative texts related to the determined themes, namely“ Mürefteli Kadınlar ve Emin Astsubay, Canım Kitaplığım, Kilim, Yılkı Atı, Miras Keçe, Rodin'den Aldığım Ders, Belkıs Tiyatrosu, Sığırtmaç Mustafa'nın Öyküsü, Ben Küçük Bir Kilimim, Eğin'de Cirit Oyunu, Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz, Ben Kanatlı Denizatı Broşu”, the sub-text questions of the listening texts and focus interview questions were determined as data collection tools. With the determined listening texts, listening activities were carried out in the classroom in a two-week period, one class hour a day. Listening activities were carried out in 6 different places related to the themes, including“Atatürk Cultural Center, Uşak Equestrian Rehabilitation Center, Uşak Archeology Museum, Uşak İskender Pala Provincial Public Library, Atatürk House and Dokur House”in a twoweek period. The study process was completed in 6 weeks. The scores obtained from the listening activities in the classroom were compared with the scores obtained from the listening activities in different places and the percentage difference was examined. For the significance value of the data, Wilcoxon signed-rank test, one of the non-parametric tests, was used with the help of SPSS 28.0 program. Based on the findings obtained from the studies, students' pretest averages in the theater theme were 40,8889 and posttest averages were 56,0556; pretest averages in the javelin theme were 77,1667 and posttest averages were 85,1111; pretest averages in the museum theme were 61,5556 and posttest averages were 73,6667; library theme pretest averages 65,0500 posttest averages 80,2000; Atatürk theme pretest averages 48,5000 posttest averages 82,0000; weaving theme pretest averages 67,9000 posttest averages 79,3000. It was observed that the mean posttest scores of the students in the listening activities conducted in the designated places were higher than the mean pretest scores in the listening activities conducted in the classroom. The data obtained from 5 themes were significant (p0.05). In 5 of the listening studies conducted in environments where 6 different themes were determined, a significant difference was obtained, while in 1 study it was determined that there was no significant difference. According to the data obtained; it was seen that the environment that affected the students in the study group the most was Atatürk House, and the environment that affected the least was theater. Looking at the whole study, it was seen that listening activities in environments related to the listening text positively affected comprehension compared to traditional listening activities in the classroom. Suggestions related to the study are given in the conclusion section.