Rektum kanserinde cerrahi başarıya etki açısından preoperatif radyolojik ve klinik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of preoperative radiological and clinical parameters in terms of surgical success in rectal cancer
- Tez No: 806268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDAKUL DENİZ FIRAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: pelvimetri, rektum cerrahisi, rektum kanseri, pelvimetry, rectal surgery, rectal cancer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Hastanın anatomik yapısı, tümörün boyutu ve cerrahi teknik gibi bir dizi faktörün rektum kanser cerrahisinin başarısı üzerinde total mezorektal eksizyon (TME) kadar önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Amacımız hastaların pelvimetrik analiz sonuçlarının cerrahi ve onkolojik sonuçlar üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 01.01.2017–01.09.2022 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Rektum Adenokarsinomu tanısı ile elektif rektum cerrahisi vakalarını retrospektif analiz etmektedir. Bu kapsamda dahil edilme kriterlerini karşılayan 79 hastanın demografik, cerrahi, patolojik, radyolojik, onkolojik sonuçları derlenmiştir. Pelvimetrik ölçümler için radyoloji kliniği desteği ile iki farklı yöntem belirlenmiştir. Birincisi; pelvik girim alanı ölçümü (2 boyut) metodu ve ikinci olarak kemik pelvisin 3 boyutlu olarak yapısını yansıtan MR aracılı pelvik kavite indeksi (PKİ) değeridir. Hastalar için dar veya normal/geniş pelvis ayrımı BT aracılı metodun tariflendiği eski çalışmadaki kestirim değerine göre yapılmış ve cerrahi sonuçlar değerlendirilmiştir. Ek olarak PKİ indeksi değerinin düşüklüğü hastalar için görece daha dar silindirik ( 3 boyutlu) pelvis yapısını ifade etmekte olup bu değer ile cerrahi sonuçlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda BT ile sınıflandırılan dar ve normal/geniş pelvisi olanlar hastalar arasında cerrahi sonuçlar açısından operasyon süresi, tahmini kan kaybı, morbidite değişkenlerinde istatistiksel anlamlı bir farklılık olmadığını tespit ettik. Pelvik Kavite İndeksi (PKİ) parametresi için ise ameliyat süresi, tahmini kan kaybı parametrelerinde farklılık olmayıp düşük PKİ' nin cerrahi morbidite ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Lokal nüks ilişkili parametrelere göre yapılan analizde perioperatif erken dönem yeniden yatış, operasyon süresi uzunluğu, daha az lenf nodu diseksiyonunun lokal nüks ile korele olduğu görülmüştür. Neoadjuvan tedavi alan grupta dar pelvise sahip olan hastalar arasında cerrahi sonuçların farklılık göstermediği görülmüştür. Sonuç: Rektum cerrahisinde komplikasyonları öngörme ve engelleme açısından preoperatif hasta değerlendirilmesinin önemi gittikçe artmakta olup dar pelvisin cerrahi morbidite ile ilişkili olması hastayı bilgilendirme ve önleyici tedbirler noktasında göz önüne alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective : Furthermore to total mesorectal excision (TME), it has been proposed that the patient's anatomical structure, tumor size, and surgical technique have a significant impact on the success of rectal cancer surgery. Our objective is to assess if the results of pelvimetric analysis have an effect on surgical and oncological outcomes. Materials and Methods : Our research analyzes cases of elective rectal surgery with a Rectal Adenocarcinoma diagnosis at the General Surgery Clinic of SBU Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between 01.01.2017 and 01.09.2022. In this context, the demographic, surgical, pathological, radiological, and oncological outcomes of seventy-nine patients who met the inclusion criteria were compiled. With the assistance of the radiology clinic, two distinct methods for pelvic measurement were identified. The first is the pelvic cavity measurement (2 dimensions) technique, and the second is the MR-mediated pelvic cavity index (PCI) value, which reflects the 3-dimensional structure of the bony pelvis. Patients were classified as having a narrow or normal/wide pelvis based on the cut-off value from the previous study that described the CT-mediated method and evaluated surgical outcomes. In addition, a low PCI index value indicates a relatively narrow cylindric (3D) pelvis structure in patients, and this value was used to evaluate surgical outcomes. Results : We found no statistically significant difference in surgical outcomes, operative time, estimated blood loss, or morbidity variables between patients with narrow and normal/wide pelvises classified by CT. Low PCI was found to be associated with surgical morbidity, but there was no difference in operative time or estimated blood loss for the Pelvic Cavity Index (PKI) parameter. In an analysis of local recurrence-related parameters, it was found that early perioperative readmission, length of operation time, and less lymph node dissection were associated with local recurrence. The surgical outcomes of patients with narrow pelvis in the group receiving neoadjuvant therapy were not comparable. Conclusion: The significance of preoperative patient evaluation in predicting and preventing complications in rectal surgery is increasing, and we consider that the narrow pelvis associated with surgical morbidity should be taken into account in terms of patient education and preventative measures.