Kumar bağımlılarında anne babalık ve aile uyumunun sağlık okuryazarlığı ile ilişkisi
The relationship with health literacy parenting and family adjustment in gambling addicts
  1. Tez No: 806299
  2. Yazar: DERYA UYANIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar Bağımlılığı, Anne Babalık ve Aile uyumu, Sağlık Okuryazarlığı, Gambling disorders, Parenting and Family Adjustment, Health Literacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada kumar bağımlılığı olan bireylerde sağlık okuryazarlık düzeyinin anne babalık ve aile uyumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda 01.01.2022-31.03.2023 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Görükle Ek Binası Psikiyatri Hastanesi davranışsal bağımlılık polikliniğine başvuran erkek, evli veya boşanmış, çocuklu bireyler değerlendirilmiştir. Sosyodemografik veri formu, Anne Babalık ve Aile Uyum Ölçeği (PAFAS-TR), En Yeni Yaşamsal Bulgu Ölçeği (NVS),South OAKS Kumar Tarama Testi (SOKTT) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamıza 55 kumar oynama bozukluğu olan, 55 kontrol grubu birey alınmıştır. KOB tanılı vakaların anne baba ekip çalışması ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede daha yüksek olduğu (p=0,037) bulundu. KOB tanılı vakaların anne baba ekip çalışması ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede daha yüksek olduğu (p=0,037) bulundu. KOB tanılı vakaların SOKTT skorları ile anne babalık duygusal uyumu (r=0,215, p=0,007), aile ilişkileri (r=0,294, p=0,029) değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede pozitif korelasyon olduğu bulundu. Buna ek olarak vakaların SOKTT skorları ile olumlu cesaretlendirme değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede negatif korelasyon olduğu (r=-0,302, p=0,025) bulundu. KOB tanılı vakaların NVS skorları ile PAFAS (r=-0,370, p=0,005), anne babalık duygusal uyumu (r=-0,412, p=0,002), aile ilişkileri (r=-0,427, p=0,001) değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede negatif korelasyon olduğu bulundu. Sonuç: Kumar bağımlılığı olan bireylerde sağlık okuryazarlık düzeyi kontrol grubundan daha düşük bulunmuştur. Kumar oynama bozukluğu olan vakalarda SOKTT skoru artarken anne babalık duygusal uyumunda, aile ilişkilerinde azalma gözlemlenmiştir. Her iki grupta da sağlık okuryazarlık düzeyi azaldıkça aile ilişkileri ve anne babalık duygusal uyumu azalmaktadır.Patolojik kumar bağımlılığı olan bireylerde tedavi şansını değerlendirmede aile ilişkilerinde bozulma kadar , kişilerin sağlık okuryazarlığı durumları da dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of health literacy level on parenting and family adjustment in individuals with gambling addiction. Materials and Method: In our study, male, married or divorced individuals with children who applied to the behavioural addiction outpatient clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Görükle Annex Building Psychiatry Hospital between 01.01.2022-31.03.2023 were evaluated. Sociodemographic data form, Parenting and Family Adjustment Scales (PAFAS-TR), Newest Vital Sign Scale (Newest Vital Sign), South Oaks Gambling Screening Test (SOGST) were used. Results: 55 individuals with gambling disorder (GD) and 55 control group individuals were included in our study. The mean of parental teamwork in cases with a diagnosis of GD was statistically significantly higher (p=0.037). The mean of parental teamwork in cases with a diagnosis of GD was statistically significantly higher (p=0.037). There was a statistically significant positive correlation between the SOGST scores of the cases performed in cases with GD and the values of parental emotional adjustment (r=0.215, p=0.007) and family relations (r=0.294, p=0.029). In addition, there was a statistically significant negative correlation (r=-0.302, p=0.025) between the cases' SOGST scores and positive encouragement values. There was a statistically significant negative correlation between NVS scores of cases with GD and PAFAS (r=-0.370, p=0.005), parenting emotional adjustment (r=-0.412, p=0.002), and family relations (r=-0.427, p=0.001). Conclusion: Health literacy level was higher in individuals with gambling addiction was found to be lower than the control group. While SOGST score increased in cases with gambling disorder, a decrease in parental emotional adjustment and family relations was observed. In both groups, as the level of health literacy decreases, family relationships and parental emotional adjustment decrease. In evaluating the chance of treatmant in individuals with pathological gambling addiction, health literacy status of individuals should be taken into consideration as well as deterioration in family relationships.