Hucûrat Sûresi'nin konulu tefsiri
The themed explanation of Surat Hucurat
- Tez No: 806308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALMAZZEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Hucurât Sûresi, Konulu Tefsir, Sosyal İlişki, The Qur'an, Surah Hucurat, Thematic Tafsir, Social Relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
“Hucurât Sûresinin Konulu Tefsiri”adı altında yaptığımız çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun amacı, önemi ve metoduyla ilgili bilgiler aktarılmaktadır. Birinci bölümde tefsir, tefsir çeşitleri, konulu tefsir konuları ve sûreyle ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde sûrenin içerdiği konular, başlıklar halinde bölümlere ayrılarak, sûre'nin konulu tefsiri yapılmakta sonuç bölümünde ise çalışmanın amacı ve önemi belirtilmektedir. Konulu tefsirini yaptığımız Hucurât sûresi'nin genel konuları; insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına sergilenmesi gereken davranışlar, mü'minlerin, yaratıcının emirlerine uyması ve yaratıcının göndermiş olduğu elçiye saygıda kusur etmemelerinden oluşmaktadır. Toplumsal ve bireysel anlamda normlar, birtakım sosyal kurallar ve bu kurallara uyulmaması durumunda bireyi ve toplumu bekleyen tehlikeler de sûre'nin konularındandır. Bütün bu temel konuların ana ekseni ise İslamî ahlakî muâmelât ve Tevhid'den oluşmaktadır. Bu aynı zamanda Medenî sûrelerin de ortak mesajıdır.
Özet (Çeviri)
The work we have done under the name of“Theme of the Hucurat Surah”consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, information about the purpose, importance and method of the subject is given. In the first chapter, tafsir, types of tafsir, subject tafsir and general information about the surah are given. In the second part, the subjects that the surah contains are divided into sections under headings, and the themed commentary of the Surah Hujurat is made. In the Conclusion section, the aim, importance and result of the study are mentioned. The general topics of the Surah Hujurat, on which we have done the exegetical work, are; Behaviors that should be done in order to conduct social relations between people in a healthy way consist of believers obeying the orders of the creator and not failing to respect the messenger sent by the creator. Again, social and individual norms, some social rules expressed and the dangers that await the individual and the society in the face of non-compliance with other rules are also among the subjects of the surah. The main subject and axis of all these is Islamic morality, treatment and tawhid. This is also the common message of Madani surahs.