Dergâh Dergisinin sistematik indeksi
Systematic index of Dergâh Journal
  1. Tez No: 877015
  2. Yazar: DİLŞAD DOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SECAATTİN TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebi dergiler, Dergâh dergisi, Mustafa Kutlu, edebi türler, sistematik indeks, Literary journals, Dergâh journal, Mustafa Kutlu, literary genres, systematic index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1979
Özet
Bu çalışmada edebiyat ve sanat dergilerinden biri olan Dergâh dergisi incelenmiştir. Mart 1990 Aralık Şubat- 2022 arası 384 sayı çıkan Dergâh dergisi, edebiyat sahasındaki önemli dergilerden biridir. Dergâh uzun bir dönem çıkmış bir dergidir. Bu dönem boyunca bir okul özelliği göstermiş ve pek çok yeni şair ve yazar yetiştirmiştir. Derginin sahibi uzun yıllar boyunca Ezel Erverdi olmuş, ardından Erverdi bu görevi oğluna devretmiştir. Yazı işleri müdürü ise Mustafa Kutlu'dur. Dergide şiir, hikaye, deneme gibi edebi türlere ağırlık verilmiş, bunun yanı sıra, tenkit yazıları, tahlil yazıları ve makale gibi pek çok diğer tür de dergi sayfalarındaki yerini almıştır. Dergi, edebi türlerde bilinen şair ve yazarlara yer vermenin yanı sıra yeni kalemlere de fırsat tanımış ve Türk edebiyatına pek çok şair ve yazar kazandırmıştır. Bu çalışmada Dergâh dergisinin sistematik indeksi yapılmıştır. Böylelikle hem Türk edebiyatı için önemli olan bir derginin içeriğinin bütün olarak görülmesi hem de Dergâh dergisi üzerine yapılacak araştırmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü üç kısma ayrılmıştır. Giriş bölümünün birinci kısmında Tanzimat'tan günümüze kadar Türk edebiyatındaki dergi tarihi genel olarak ele alınmıştır. Giriş bölümünün ikinci kısmında Dergâh dergisinin çıkış amacı üzerinde durulmuştur. Girişin son kısmında ise Dergâh'ın şekil özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Girişi takip eden birinci bölümde derginin sayılara göre sistematik indeksi, ikinci bölümde türlere göre sistematik indeksi ve üçüncü bölümde ise yazar adlarına göre indeksi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise Dergâh dergisi içerik özellikleri bakımından ele alınmıştır. Derginin değerlendirme kısmı olarak görülebilecek bu bölümde, türlerin dergideki yerleri ve türlerde öne çıkan isimler tespit edilmiştir. İlaveten dergi için önemli olan yazılar hakkında da bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Dergâh journal, one of the literary and art magazines, is analyzed. Dergâh journal, which was published for 384 issues from March 1990 to February 2022, is one of the important magazines in the field of literature. Dergâh is a magazine published for a long period of time. During this period, it has shown the characteristics of a school and has trained many new poets and writers. The magazine was owned by Ezel Erverdi and the chief editor was Mustafa Kutlu. The magazine focused on literary genres such as poetry, stories and essays, but also included many other genres such as criticism, analysis and articles. In addition to featuring well-known poets and writers in literary genres, the magazine also gave opportunities to new writers and introduced many poets and writers to Turkish literature. In this study, a systematic index of Dergâh magazine is conducted. In this way, it is aimed both to see the content of an important journal for Turkish literature as a whole and to contribute to the research on Dergâh. The study consists of five chapters. In the first part of the introduction, the history of magazines in Turkish literature from Tanzimat to the present era is discussed in general. In the second part of the introduction, the purpose of the Dergâh magazine is emphasized. In the last part of the introduction, information about the features of Dergâh is given. The first part following the introduction consists of a systematic index of the magazine according to the numbers. The second part is a systematic index according to the genres and, the third part is an index according to the names of the authors. In the conclusion section, Dergâh magazine is discussed in terms of its content. In this section, which can be seen as the evaluation of the journal, the importance of genres in the journal and the prominent names in the genres are identified. In addition, information about the articles that are important for the magazine is given.