Dergâh dergisinde şiir eleştirisi (201-300. sayılar)
Articles on poetry in journal of Dergâh (201-300. issues)
- Tez No: 811932
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dergâh Dergisi, Şiir, Şair, Eleştiri, Türk Şiiri, Dergâh Magazine, Poetry, Poet, Criticism, Turkish Poetry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Dergâh, edebiyatla ilgilenen herkesin en azından adını duyduğu, dergi hakkında az çok bilgi sahibi olduğu, aynı zamanda Türk edebiyatında varlığını uzun süre devam ettiren bir dergidir. Dergi, yayımlandığı süre boyunca -Mart 1990/ Şubat 2022- aylık olarak çıkarılmıştır. Dergâh adında bir dergi ilk kez 15 Nisan 1921'de çıkmıştır. Ancak tezimize konu olan dergi, Mart 1990'da çıkarılan Dergâh“Edebiyat, Sanat, Kültür Dergisi”dir. Dergide kültür sanat konularında yazılara yer verilir. Merkezine edebiyatı alan Dergâh'ta şiir ve hikâyeler yayımlanır. Usta şairlerin, hikâyecilerin eserlerinin yanında henüz duyulmamış veya yeni yeni duyulmaya başlayan isimlerin eserleri de dergide görünür. Dergâh'ta, hikâye, roman, şiiri konu edinen yazılar da yayımlanmıştır. Bu çalışmada Dergâh dergisinin 201-300. sayıları içinde geçen şiir, şair ve şiir eleştirisi hakkındaki yazılar üzerinden“Dergâh Dergisinde Şiir Eleştirisi”konusunu ele aldık. Dergiyi bu tür yazılar ekseninde değerlendirmek amacıyla şiir ve şairle ilgili yazıların tespitini yaptık. Bu yazıları belli başlıklar altında sıralayarak ilgililerin dikkatine sunduk. Yazıları konularına göre gruplandırıp her grubu örnek yazılardan yola çıkarak değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
Dergâh is a magazine that everyone who is interested in literature has heard of at least, has more or less information about the magazine, and has also maintained its presence in Turkish literature for a long time. The journal was published monthly -March 1990/February 2022- during the period of its publication. A magazine called“Dergâh”was first published on April 15, 1921. However, the journal that is the subject of our thesis is Dergâh“Literature, Art and Culture Journal”, which was published in March 1990. The journal includes articles on culture and arts. In addition to the works of master poets and storytellers, the works of names that have not yet been heard or are just beginning to be heard appear in the magazine. Articles on stories, novels and poetry were also published in the Dergâh. In this study, the 201-300. We discussed the subject of“Poetry Criticism in Dergâh Magazine”through the articles about poetry, poets and poetry criticism in the issues. In order to evaluate the magazine on the axis of such articles, we determined the articles about poetry and poets. We have listed these articles under certain headings and brought them to the attention of the interested parties. We grouped the articles according to their subjects and evaluated each group based on sample articles.