Yıldırım Harbi (Blitzkrieg) Stratejisinin İkinci Dünya Savaşı'nda uygulaması: 1940 Batı Cephesi
The application of the Lightning War (Blitzkrieg) Strategy in the Second World War: 1940 Western Front
- Tez No: 806524
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Blitzkrieg, Yıldırım Harbi, Almanya, Fransa, 1940, Batı Cephesi Harekâtı, Blitzkrieg, Lightning War, Germany, France, 1940, Western Front
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Tarih Araştırmaları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en büyük orduların savaştığı, en büyük kayıpların yaşandığı ve tüm dünyayı etkisi altına almış bir savaştır. Savaşın özellikle ilk yarısında Almanya ordusu, muazzam askerî başarılara imza atmış ve imkânsız görünen zaferler kazanmıştır. Bunlardan en önemlisi de 1940 yılında icra edilmiş olan Batı Cephesi Harekâtı'dır. Zira o dönemde Avrupa kıtasındaki en büyük ve güçlü kara ordusuna sahip Fransa, yalnızca altı hafta içerisinde utanç verici bir mağlubiyet yaşamıştır. Alman ordusunun kazandığı bu zaferin arkasında yatan bir takım sebepler bulunmaktadır. Öncelikle, Almanya'nın Birinci Dünya Savaşı'nda da tecrübe edeceği üzere, mahkûm olduğu coğrafi kısıtlar yüzünden Alman ordusunun uzun soluklu bir yıpratma savaşından galip çıkması mümkün değildir. Aslında 19'uncu yüzyıldan beri askerî liderler tarafından tespit edilmiş ve çareler aranmış, bu sorunun çözümü Yıldırım Harbi yani Blitzkrieg stratejisinde bulunmuştur. 1940 Batı Cephesi zaferinin altında yatan strateji de işte budur. Bu tez çalışması ile Birinci Dünya Savaşı'na hâkim olan ve taarruz ruhunu yok eden yıpratma savaşı ve siper muharebelerine karşı Avrupa'da ve Almanya'da aranan çözümler incelenmiş; son olarak 1940 Batı Cephesi Harekâtı incelenerek, bu harekâtta başarıyı sağlayan Blitzkrieg stratejisinin faktörleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Second World War was a war in which the largest armies in the history of mankind fought, suffered the greatest losses and had a global impact. Especially in the first half of the war, the German army achieved tremendous military successes and seemingly impossible victories. The most important of these was the Western Front Campaign in 1940. France, which had the largest and most powerful land army on the European continent at the time, suffered an embarrassing defeat in just six weeks. There are a number of reasons behind this victory of the German army. First of all, as Germany would experience in the First World War, it was not possible for the German army to emerge victorious from a prolonged war of attrition due to the geographical constraints it was condemned to. In fact, the solution to this problem, which had been identified and sought by military leaders since the 19th century, was found in the Blitzkrieg strategy. This is the strategy behind the 1940 victory on the Western Front. This thesis examines the solutions sought in Europe and Germany against the war of attrition and trench warfare that dominated the First World War and destroyed the spirit of the offensive; finally, the Western Front Operation of 1940 is analyzed and the factors of the Blitzkrieg strategy that ensured success in this operation are examined.