Bilgisiyar ve bilgisayar destekli bilgiyi düzenleme uygulamalarının metinleştirme üzerine etkisi
The effect of computer and computer aided information organization applications on textualization
- Tez No: 806549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, planlama, yazmayı planlama, bilgiyi organize etme, bilgisayar destekli öğretim, planlamayı değerlendirme, yazma başarısı, yazma motivasyonu, Writing, planning, planning to write, organizing information, computer assisted instruction, evaluating planning, writing success, motivation to write
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma bilgisayar ve bilgisayar destekli bilgiyi düzenleme uygulamalarının metinleştirme üzerine etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma nicel bir araştırma olup ön test-son test yarı yapılandırılmış bir deneysel çalışmadır. Araştırma İzmir ili, Buca ilçesi, Buca Ortaokulunda 2022/2023 dönemi 5. sınıf düzeyindeki iki şubede uygulanmıştır. Çalışma öğrenciler ile kolay ulaşılabilir örneklem yöntemine göre belirlenen ve ön test puanları arasında fark çıkmayan iki sınıf üzerinde yapılmıştır. Çalışma 21 kişi deney grubu ve 21 kişi kontrol grubu olmak üzere 42 kişi ile yapılmıştır. 2022-2023 öğretim yılı güz döneminde başlayan ve bahar döneminde biten, bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam iki grupla, haftada 4 ders saati ve 6 hafta süreyle yapılmıştır. Dersler deney grubunda Web 2.0 araçları ile yapılandırılan planlama ve yazma stratejileri etkinlikleriyle, kontrol grubunda ise güncel TÖP kapsamındaki yazma etkinlikleriyle yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama araçları olarak Bulut ve Aydın (2022) tarafından geliştirilen“Bilgilendirici Metin Oluşturma Sürecinde Planlamaya Yönelik Analitik Rubrik (Dereceli Puanlama Anahtarı)”, MEB'in yayınlamış olduğu 2006 Türkçe Öğretim Programının sonunda yer alan“Yazılı Anlatımı Değerlendirme Formu”ile Deniz ve Demir (2020) tarafından geliştirilen“Yazma Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde bir bilgisayar programı olan SPSS paket programı kullanılmıştır. Öncelikle veriler programa işlendikten sonra temel varsayımlar incelenmiştir. Buna bağlı olarak verilerin uç değerler incelenmiş, herhangi bir uç değer görülmemiştir. Daha sonra yazma motivasyonu ölçeğinde yer alan kimi maddelere eksik veri ataması yapılmıştır. Veri setine son hâli verildikten sonra dağılımın normalliğine bakılmıştır. Çalışmanın sonunda bilgilendirici metne dayalı Web 2.0 araçlarıyla plan yapma süreçlerinin öğretiminin ve etkinliklerinin öğrencilerin bilgilendirici metne dayalı Web 2.0 araçlarıyla planlama yapma ve yazma başarıları ile yazma motivasyonları üstünde olumlu bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of computer and computer aided information editing applications on texting. The research is a quantitative research, and it is a pre-test-posttest semi-structured experimental study. The research was carried out in two branches at the 5th grade level in the 2022/2023 term in Buca Secondary School in Izmir province, Buca district. The study was carried out on two classes, which were determined according to the easily accessible sampling method with the students and there was no difference between the pre-test scores. The study was conducted with 42 people, 21 people in the experimental group and 21 people in the control group. The study was carried out with a total of two groups, an experimental and a control group, which started in the fall semester of the 2022-2023 academic year and ended in the spring semester, for 4 lesson hours a week and for 6 weeks. Lessons were carried out with planning and writing strategies activities structured with Web 2.0 tools in the experimental group, and with writing activities within the scope of current PEP in the control group. As data collection tools in the study, 'Analytical Rubric for Planning in the Process of Creating Informative Text (Graduation Key)' developed by Bulut and Aydın (2022), 'Written Expression Evaluation Form' at the end of the 2006 Turkish Curriculum published by the Ministry of Education and Deniz and Aydın The“Writing Motivation Scale”developed by Demir (2020) was used. SPSS package program, which is a computer program, was used in the analysis of the research. First, the basic assumptions were examined after the data were processed into the program. Accordingly, the extreme values of the data were examined, and no extreme values were observed. Then, missing data were assigned to some items in the writing motivation scale. After the data set was finalized, the normality of the distribution was checked. At the end of the study, it was concluded that teaching and activities of planning processes with informative text-based Web 2.0 tools had a positive effect on students' planning and writing success and writing motivation with informative text-based Web 2.0 tools.