Evli bireylerde benlik saygısı ve evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between self-respect and marrial harmony in married individuals
  1. Tez No: 806589
  2. Yazar: PINAR SOYIRGAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY KARŞIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Aile, Benlik Saygısı, Evlilik Uyumu, Marriage, Family, Self-Esteem, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Evlilik, ailenin oluşumunu sağlayan resmi yoldur. Farklı aile ve yetişme yaşantılarından gelen, değer yargıları ve kültürel açıdan farklılıklar taşıyan, iki farklı kişinin yeni değerler ve davranışlar örüntüsüyle yapılandırdığı, ilişkinin en özel ve samimi biçimidir. Evlilikte temel esas; eşlerin birbirlerinin sosyal, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılaması ve birlikteliklerinin uyum içinde devam ettirilmesidir. Evlilik uyumu, erkek ve kadınının beklentilerini ne kadar karşıladığı, ilişkilerini nasıl algıladıkları, duygusal olarak ne kadar tatmin oldukları , cinsel birliktelik gibi kavramları da kapsayan çok değişkenli bir olgudur. Bu kapsamda çalışmada evli bireylerde benlik saygısı ile evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 104 katılımcıdan anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Toplanan verilerde yer alan Benlik Saygısı ve Evlilik Uyumu ölçeklerine ait ifadelerin ortalama ve standart sapmaları değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre, benlik saygısında yaşanacak artış, evlilik uyumu ve alt boyutlarında da artış sağlayacaktır. Benlik saygısı ile anlaşma alt boyutu, tarz alt boyutu ve evlilik uyumu ölçeği arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Benlik saygısının kaybı ile birlikte ise evlilik uyumu da azalacaktır. İstatistiksel olarak anlamlı bir etki belirlenmiştir. Bu faktörün çok önemli olduğu, benlik saygısındaki bir birimlik gelişimin, evlilik uyumunu yaklaşık 8 kat artıracağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Marriage is the official way of forming the family. It is the most special and sincere form of relationship, which is structured by two different people from different family and upbringing experiences, with differences in value judgments and culturally, with new values and behavior patterns. Fundamentals of marriage; Spouses' meeting each other's social, biological and psychological needs and maintaining their togetherness in harmony. Marital adjustment is a multivariate phenomenon that includes concepts such as how well men and women meet their expectations, how they perceive their relationships, how much they are emotionally satisfied, and sexual intercourse. In this context, it was aimed to examine the relationship between self-esteem and marital adjustment in married individuals. In the study, data were collected from 104 participants using the questionnaire technique. The mean and standard deviations of the expressions of the Self-Esteem and Marriage Adjustment scales in the collected data were evaluated. According to the findings obtained after the analysis, the increase in self-esteem will also increase the marital adjustment and its sub-dimensions. A moderate positive correlation was determined between self-esteem and agreement sub-dimension, style sub-dimension and marital adjustment scale. Along with the loss of self-esteem, marital adjustment will also decrease. A statistically significant effect was identified. It has been determined that this factor is very important and that a one-unit improvement in self-esteem will increase marital adjustment approximately 8 times.