YETİŞKİN BİREYLERDE BENLİK SAYGISI İLE MANEVİ İYİ OLUŞ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN SELF-ESTEEM AND SPIRITUAL WELL-BEING IN ADULT INDIVIDUALS
- Tez No: 1011258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK SÖYLEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Benlik, İyi Oluş, Manevi İyi Oluş, Psikoloji, Self, Self-esteem, Spiritual Well-being, Psychology, Well-being
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin benlik saygısı ile manevi/spiritüel iyi oluş düzeylerini belirlemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik faktörler açısından farklılıklarını incelemektir. Çalışmada 511 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, benlik saygısı ve manevi iyi oluşun birbirini besleyen iki temel psikososyal yapı olduğunu ortaya koymuştur. Katılımcıların benlik saygısının genel olarak yüksek düzeyde olduğu, özellikle aile ve arkadaşlık ilişkilerinde daha güçlü bir benlik saygısına sahip oldukları; buna karşılık fiziksel sağlık, zekâ ve serbest zaman etkinlikleri boyutlarında nispeten daha düşük benlik saygısı sergiledikleri belirlenmiştir. Manevi iyi oluş düzeylerinin ise yüksek olduğu, özellikle uyum boyutunda çok güçlü bir manevi iyi oluş gösterdikleri saptanmıştır. Bu bulgular katılımcı bireylerin, aile ve arkadaşlık ilişkilerinde yüksek benlik saygısına sahip olduklarını, yaşamlarında anlam ve amaç duygusunu güçlü bir şekilde deneyimlediklerini göstermektedir. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde; cinsiyetin benlik saygısı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı, manevi iyi oluş düzeyinde ise kadınlar lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmüştür. Medeni durum değişkenine göre ise manevi iyi oluş düzeyinde anlamlı bir farklılaşma saptanmazken, evli bireylerin benlik saygısı düzeylerinin bekârlara kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, evlilik kurumunun bireyin benlik saygısını destekleyen bir yapı sunduğu; ancak manevi iyi oluş üzerinde belirleyici bir rol oynamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma durumuna göre benlik saygısı anlamlı farklılık gösterirken manevi iyi oluş açısından bir fark saptanmamıştır. Katılımcıların eğitim durumlarına göre benlik saygısı ve manevi iyi oluş arasında anlamlı bir farklılık bulunmamış, ancak yaş değişkeni açısından bireylerin yaşı arttıkça benlik saygılarının ve manevi iyi oluşlarının da arttığı belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonuçları, benlik saygısı ile manevi iyi oluş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine individuals' levels of self-esteem and spiritual well-being and to examine how these variables differ across various demographic factors. The study involved 511 participants. The findings revealed that self-esteem and spiritual well-being are two fundamental psychosocial constructs that reinforce one another. It was determined that the participants generally possessed high levels of self-esteem—particularly in the domains of family and friendship relationships—while exhibiting relatively lower self-esteem regarding physical health, intelligence, and leisure activities. Furthermore, spiritual well-being levels were found to be high, with participants demonstrating particularly strong spiritual well-being in the dimension of harmony. These findings indicate that the participants possess high selfesteem in their family and friendship relationships and strongly experience a sense of meaning and purpose in their lives. When analyzed in terms of demographic variables, gender was found not to create a significant difference in self-esteem, whereas it did result in a significant difference in spiritual well-being levels, favoring women. Regarding marital status, no significant difference was found in spiritual well-being levels; however, married individuals were found to have higher self-esteem levels compared to single individuals. Based on these findings, it is concluded that the institution of marriage provides a structure that supports an individual's self-esteem but does not play a decisive role in spiritual well-being. Finally, while self-esteem showed significant differences based on employment status, no such difference was observed regarding spiritual well-being. No significant difference was found in self-esteem and spiritual well-being based on the participants' educational levels; however, regarding the age variable, it was determined that both self-esteem and spiritual well-being increased as individuals grew older. Correlation analysis results indicated no statistically significant relationship between self-esteem and spiritual well-being.