Sınıf eğitiminde öz yeterlik üzerine yapılmış tez çalışmalarının içerik analizi
Content analysis of thesis studies on self-efficacy in primary education
  1. Tez No: 806621
  2. Yazar: ELANUR İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Öğretmen Öz Yeterliği, Öğrenci Öz Yeterliği, Akademik Öz Yeterlik, Self-Efficacy, Teacher Self-Efficacy, Student Self-Efficacy, Academic SelfEfficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Öz yeterlik kavramının araştırılması fikrinden yola çıkılarak başlatılan bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenliğinde öz yeterlik ile ilgili yazılmış yüksek lisans ve doktora tezlerinin içerik analizi yapılarak genel eğilimin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini 2008-2022 yılları arasında Sınıf Eğitimi Bilim Dalında Öz Yeterlik üzerine yazılmış olan, Türkiye'deki üniversitelere ait,“YÖK Ulusal Tez Merkezi”veri tabanından elde edilen 71 yüksek lisans, 3 doktora tezi olmak üzere toplamda 74 tez oluşturmaktadır. Tez çalışmalarına ilk araştırmadan başlanarak sırasıyla T1, T2, T3,…T74 kodları oluşturularak verileri incelenmiştir. Araştırmada bu 74 tezin içerik analizine yer verilmiştir. Bulgular: Araştırmaların kapsama uygunluğunun belirlenmesi ve sentezlemenin doğru bir şekilde yapılabilmesi için çalışmada kullanılan tezler yayım yılı, katılımcılar, araştırma yöntemleri, veri toplama araçları, örnekleme yöntemleri, üzerinde çalışılan ders veya konu, sonuçlar ve öneriler başlıklarına göre gruplandırılarak incelenmiş ve analiz yapılmıştır. Oluşan raporlar ile birlikte içerik analizi çalışmasının sonuçları belirlenmiştir. Sonuçlar: Son yıllarda öz yeterlik kavramının önemi ve insan ile ilgili olan hemen her konu ile bağlantısı olduğu fark edilmeye başlanmıştır. Araştırmanın içerik analizi sonucuna göre yıllara göre dağılım incelendiğinde 2008 yılından 2022 yılına kadar sınıf öğretmenliği alanında her yıl çalışma yapıldığı görülmüştür. Ancak en çok çalışmaya 2019 yılında rastlanmıştır. Çalışmalardaki katılımcı grupların içinde en fazla sınıf öğretmenleri vardır. Bu grubu sırasıyla öğretmen adayları ve ilkokul öğrencileri takip etmektedir. Çalışmalar yöntem bakımından incelendiğinde nicel yöntemlerin çoğunlukta olduğu, bununla birlikte karma yönteme de yer verildiği belirlenmiştir. Nitel yöntem kullanılarak yapılmış çalışmaya ise rastlanmamıştır. En çok amaçsal örnekleme yöntemi kullanılmış; ilişkili olunan ders veya konu dağılımda ise homojen bir yapı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study, which was initiated based on the idea of researching the concept of self-efficacy, is to determine the general trend by conducting content analysis of master's and doctoral theses written about self-efficacy in classroom teaching. Method: The sample of the research consists of 74 theses, including 71 master's theses, 3 doctoral theses obtained from the Yök National Thesis Center database belonging to universities in Turkey, written on Self-Efficacy in the Field of Classroom Education Science between 2008 and 2022. The thesis studies were started from the first research and the data were analyzed by creating T1, T2, T3, ...T74 codes respectively. The content analysis of these 74 theses was included in the research. Findings: In order to determine the suitability of the research for coverage and to make the synthesis correctly, the theses used in the study were examined and analyzed by grouping them according to the titles of publication year, participants, research methods, data collection tools, sampling methods, the course or topic studied, results and recommendations. The results of the content analysis study were determined together with the generated reports. Conclusions: In recent years, it has begun to be realized that the concept of self-efficacy is important and has a connection with almost every human-related issue. According to the content analysis result of the research, when the distribution according to the years was examined, it was found that studies were conducted every year in the field of classroom teaching from 2008 to 2022. However, the most studies were found in 2019. Among the participating groups in the studies, there are the most classroom teachers. This group is followed by pre-service teachers and primary school students, respectively. When the studies were examined in terms of method, it was determined that quantitative methods were the majority, but mixed methods were also included. A study conducted using the qualitative method was not found. The most objective sampling method was used; a homogeneous structure emerged in the distribution of the related course or topic.