The role of notch signaling pathway in CD4 + CD25 + FOXP3 + T regulatory cell balance in Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında CD4 + CD25 + FOXP3 + T düzenleyici hücre dengesinde notch sinyal yolağının rolü
- Tez No: 806637
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Notch sinyal yolağı, T düzenleyici hücreler, T hücre dengesi, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, patogenez, inflamasyon, stabil, akut, Notch signaling pathway, T regulatory cells, T cell imbalance, Chronic obstructive pulmonary disease, pathogenesis, inflammation, stable, exacerbated
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Notch sinyal yolağı başta havayolu gelişimi olmak üzere kök hücre yenilenmesi ve havayolu epitel hücre farklılaşmasının kontrolünde önemli bir role sahiptir. Bu sinyal yolağı aynı zamanda Th1/Th2 ve T düzenleyici/Th17 immün hücre dengesini düzenler ve hastalıklar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Çalışmalar, Notch sinyal yolağınındaki düzensizliğin bir çok solunum hastalığına sebep olabileceğini belirtmiştir. Ancak, yolağın kronik obstrüktif akciğer hastalığındaki patogenezi ve seyrindeki rolü henüz aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, sigara içen ve sigara içmeyen sağlıklı donörlerle birlikte stabil ve akut kronik osbtrüktif akciğer hastalığına sahip donörlerden elde edilen periferik mononükleer hücrelerinde Notch sinyal yolağının T düzenleyici hücreler üzerindeki dağılımını ve aktivitesini bununla birlikte Th1/Th2 ve T düzenleyici/Th17 hücre dengesini akış sitometrisi tekniği ile araştırdık. Ayrıca, Th17/T düzenleyici hücre dengelesini Foxp3, RORγt genleri; Notch sinyal yolağı aşağı akışını ise Hes5 ve Hey1 genleri ile RT-PCR anacılığıyla gen düzeyinde analiz ettik. Multipleks Sitokin Testini kullanarak, KOAH hastalarında pro- ve anti-inflamatuar sitokinlerin seviyelerini ölçtük ve yüksek seviyelerde pro-inflamatuar sitokinlerin yanı sıra Notch ekspresyonu ile antiinflamatuar sitokinler arasında negatif bir korelasyon bulduk. Birlikte, bu veriler Notch sinyal yolunun Treg hücre fonksiyonunu bozabileceğini ve KOAH iltihabında önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Notch signaling is essential for airway development and progenitor/stem cell regeneration, regulation, and controlling the fate of airway epithelial cells during differentiation. This signaling pathway also regulates the Th1/Th2 and Th17/ T regulatory (Treg) cells immune balance and has a substantial influence on disease pathogenesis. The impact of the Notch signaling pathway to the pathogenesis and progression of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is not well understood, despite the fact that studies suggest that its dysregulation may lead to various of respiratory diseases. Our current study demonstrated the increased distribution of the Notch receptor on T regulatory cells in healthy smokers, and patients with stable, and exacerbated COPD, as compared to nonsmokers also the high level of Th1/Th2 cell ratio in exacerbated COPD patients by flow cytometry. We also studied Notch and Treg/Th17 cell balance by analyzing the expression of Foxp3, RORγt, and Notch downstream genes such as Hes5 and Hey1, in CD4+T-helper cells using RT-PCR; At the gene level, no significant differences between study groups were observed. By using the Multiplex Cytokine Assay, we measured the levels of pro- and anti-inflammatory cytokines in COPD patients and found high levels of pro-inflammatory cytokines, as well as a negative correlation between Notch expression and anti-inflammatory cytokines. Together, these data showed that the Notch signaling pathway may deteriorate the Treg cell function as well as may be one of the major drivers in COPD inflammation. Free