Decision making in OCD and its interaction with metacognition and genetics: A proposal towards expected value of control theory
OKB'de karar verme süreçlerinin üstbiliş ve genetik ile etkileşimikontrolün beklenen değeri teorisine yönelik bir öneri
- Tez No: 806656
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: OCD, decision making, COMT gene, metacognition, Expected Value of Control Theory
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Obsesif – Kompulsif Bozukluk, genel popülasyonun yaklaşık %3'ünü etkileyen nörobilişsel bir bozukluktur. OKB teşhisi konan hastaların yaklaşık %33'ü, elimizdeki farmakolojik seçeneklerin reçete edilmesinden sonra bile tedaviye dirençli kalmaktadır. Bu nedenle, daha etkili tedavi seçenekleri önermek için OKB'nin nörobiyolojik temeli hakkında daha kapsamlı bir anlayışa ihtiyacımız var. OKB'nin dikkat çekici özelliklerinden biri, semptomlara eşlik eden içgörüdür. OKB tanılı hastalar, bulaş takıntısı durumunda ellerini tekrar tekrar yıkamaya gerek olmadığını kabul etseler de bu kompulsif davranışı yapmaktan da geri duramazlar. Bu tezde, bu tutarsızlığın arkasındaki mekanizma anlaşılmaya çalışılmıştır. OKB tanılı hastaların algısal karar verme özellikleri çok az çalışılan bir araştırma alanıdır. Bu tez, değişen derecelerde OKB eğilimi olan sağlıklı katılımcılarda algısal karar vermeye odaklandı. İlk çalışmada obsesif-kompulsif faktörlere ek olarak dopamin genine bağlı gen polimorfizmleri (COMT, DRD2 ve DARPP-32) ile gizil karar verme değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, COMT geninin Met/Met aleline sahip olmanın daha düşük karar verme eşiği, daha yüksek sürüklenme hızı ve daha yüksek obsesif-kompulsif faktör puanları ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir. İkinci çalışmada algısal karar verme görevine ek olarak katılımcıların üstbilişsel değerlendirmeleri toplanmıştır. Bu çalışma, OKB eğilimi yüksek olan katılımcıların daha verimli üstbilişsel değerlendirmelere sahip olduğunu, ancak bu üstbilişsel bilgileri, karar verme görevindeki sonraki eylemlerinde kullanılan stratejiyi değiştirmek için kullanamadıklarını göstermiştir. Son olarak, OKB'de gözlemlenen bilişsel değişikliklerle ilgili mevcut literatür, bilişsel kontrolün ayarlanması için hesaplamalı bir model ve nöronal tahsisler öneren Kontrolün Beklenen Değeri (KBD) Teorisi çerçevesinde gözden geçirilmiştir. Genel olarak, bu sonuçlar, OKB eğilimi yüksek olan katılımcıların davranışsal uyumda mücadele ettiğini ve bunun KBD'nin farklı bölümlerindeki bir işlev bozukluğunun sonucu olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Obsessive – Compulsive Disorder is a neurocognitive disorder which affects approximately 3% of the general population. Almost 33% of patients with OCD diagnosis remain treatment refractory even after the prescription of pharmacological options we have. Thus, we need more comprehensive understanding of the neurobiological basis of OCD to propose more effective treatment options. One of the remarkable characteristics of OCD is the accompanying insight about the symptoms. The patients with OCD diagnosis acknowledge that there is no need to wash their hands repeatedly in the case of contamination obsession, however they can not abstain from performing this compulsive behavior. In this dissertation, the mechanism behind this discrepancy was tried to be understood. The perceptual decision making characteristics of the patients with OCD diagnosis is scarcely studied area of research. This dissertation focused on perceptual decision making in healthy participants with varying degrees of propensity to OCD. In the first study, the relation between dopamine gene related gene polymorphisms (COMT, DRD2 and DARPP-32) and latent decision making variables in addition to obsessivecompulsive factors. The results of this study suggest that having Met/Met allele of COMT gene is associated with lower decision threshold, higher drift rate and higher obsessivecompulsive factor scores. In the second study, metacognitive assessments of participants, in addition to perceptual decision making task, were collected. This study showed that participants with high propensity to OCD have more efficient metacognitive assessments, however they can not use this metacognitive information to modulate the strategy used in their subsequent action in decision making task. Lastly, current literature about cognitive alterations observed in OCD was reviewed in the framework of Expected Value of Control (EVC) Theory which proposes a computational model and neuronal allocations for the adjustment of cognitive control. Overall, these results suggest that participants with high propensity to OCD struggles in behavioral adaptation and this might be the result of a dysfunction in different parts of EVC.