Anonim şirketlerde azınlık pay sahiplerinin finansal tabloların görüşülmesinin ertelenmesini isteme hakkı
Minority shareholers' riht to request to postpone the fiancial statements review metting in joint stock companies
- Tez No: 806703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Azınlık, Azınlık Hakları, Finansal Tablolar, İbra, Yönetim Kurulu, Gündem Maddeleri, Minority, Minority Rights, Financial Statements, Acquiment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Güncel Türk Ticaret Kanunumuza göre“azınlık”sermayenin 1/10 (%10)'una sahip paydaşları ifade etmekte olup bu orana kaç paydaşın sahip olduğunun bir önemi bulunmamaktadır. Kanun koyucu, azınlık haklarının kullanılmasında, sermaye borcunun tümüyle ödenmiş olması koşulunu aramamaktadır. Halka açık anonim ortaklıklara baktığımızda ise azınlık haklarının kullanılması için ödenmiş sermayenin 1/20 (%5)'si yeterli görülmektedir. Anonim ortaklıklar sermaye sistemi esas alınarak oluşturuldukları için oy çoğunluğuna dayalı olarak yönetilmektedirler. Bu sistem de şirkette azınlık olan pay sahiplerinin aleyhine bir durum oluşturmaktadır. Anonim şirketler ülkemizde limited şirketlerden sonra en yaygın görülen şirket türüdür. Azınlığın anonim şirketlerde bilanço görüşmelerinin ertelenmesini isteme hakkı TTK m.420'de düzenlenmiş olup bu hüküm tarihi seyrinde 1926 tarihli Türk Ticaret Kanunu'nun 376. Maddesinde yer almış, daha sonra ufak değişikliklerle 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 377. Maddesinde yerini almış, son olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda 420. Maddede yer bulmuştur. Azınlığın görüşmeyi erteleme istemi genel kurulda oylamaya sunulmamakta ve de azınlık erteleme için gerekçe açıklamak zorunda olmadığı gibi başkanın da kanunun emredici lafzı karşısında toplantının ertelenip ertelenmemesini takdir hakkı bulunmamaktadır. Bu hak azınlık lehine kazanılmış bir hak niteliğindedir. Bu çalışmada azınlık kavramına, azınlık haklarına genel anlamda değinilecek olup azınlığın TTK m. 420'deki hakkını kullanması halinde genel kurulda hangi gündem maddelerinin erteleme kapsamına gireceği, ikinci kez erteleme hakkının kapsamı, finansal tabloların ertelenmesi ile birlikte yeni yönetim kurulunun seçilip seçilemeyeceği meselesi, ertelemenin ibra üzerine etkisi, yönetim kurulunun faaliyet raporu, eski ve yeni TTK'da bu hükmün tarihsel seyri, finansal tablolara bağlı olmayan konuların neler olduğu, doktrinde ve Yargıtay kararları ışığında bu hakkın Türk hukukundaki yeri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
According our Turkish Commercial Code,“minority”addresses to th10)e shareholders who possess 10% (1/10) of the capital and it does not matter how many stakeholders have this ratio. The legislature does not stipulate the full payment of the capital debt in the exercise of minority rights. Considering the publicly held joint stock companies, 5%(1/20) of the paid-in capital is deemed sufficient fort he minority rights to be exercised. Since joint stock companies are established on the basis of capital, they are managed by the majority of votes. Yet, this situation is against the minority shareholders of the company. Joint stock companies are the most common type of company after limited companies in our country. The right of the minority to request the postponement of balance sheet negotiations in joint stock companies is regulated in Article 420 of the Turkish Commercial Code, and this provision was included in Article 376 of the Turkish Commercial Code dated 1926. Later, it was included in article 377 of the Turkish Commercial Code numbered 6762 with minor changes and finally it was included in article 420 of the Turkish Commercial Code numbered 6102. The request of the minority to postpone the meeting is not put to the vote in the general assembly and the minority does not have to explain the reason for the postponement and the chairman does not have the discretion whether to postpone the meeting or not in the face of the imperative word of the law. This right is an acquired right in favor of the minority. In this study, the concept of minority and minority rights will be discussed in general, which agenda items will be included in the scope of postponement in the general assembly if the minority exercises its right in Article 420 of the Turkish Commercial Code, the scope of the right to postpone for the second time, the issue of whether the new board of directors will be elected with the postponement of the financial statements, the release of the postponement. In this study, the effect of the board of directors on the activity report, the historical course of this provision in the old and new Turkish Commercial Code, the issues that are not related to the financial statements, the place of this right in Turkish law in the light of the doctrine and the Supreme Court decisions will be examined.