Ayvacik ve Bozcaada (Çanakkale)' da dağiliş gösteren Hemidactylus turcicus (Linnaeus, 1758) (sauria:lacertilia:gekkonidae) popülasyonlarinin morfolojik ve osteolojik karşilaştirilmasi
Morphological and osteological comparison of Hemidactylus turcicus (Linnaeus, 1758) (sauria:lacertilia:gekkonidae) populations distributed in Ayvacik and Bozcaada (Çanakkale)
- Tez No: 806762
- Danışmanlar: PROF. ÇİĞDEM GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Morfolojik ve osteolojik özellikler türün sistematik ve taksonomik sınıflandırılmasında büyük yol göstericidir. Hemidactylus turcicus (Linnaeus 1758) (Geniş Parmaklı Keler) türünün morfolojik ve osteolojik özellikleri türün hem ayrıntılı bir şekilde bilinmesi hem de tanımlanması için önemli ayırıcı karakterleri ortaya koyar. Bu çalışma ile, H. turcicus türüne ait Çanakkale'de dağılış gösteren Ayvacık (anakara) ve Bozcaada (ada) popülasyonlarının morfolojik ve osteolojik özellikleri ayrıntılı incelenmiştir. Ayvacık ve Bozcaada'da dağılış gösteren H. turcicus popülasyonlarına ait örneklerin morfolojik analizler için renk- desen, pholidosis, morfometrik ölçüm ve oranları ayrıntılı belirlenmiştir. Osteolojik incelemeler için müze materyalleri kullanılarak ikili şeffaf boyalı iskelet yöntemi ile kafatası ve gövdeye ait özellikler kalitatif ve kantitatif olarak ayrıntılı incelenmiştir. Hem popülasyon içi erkek- dişi örneklerin hem de iki popülasyon arasında karşılaştırma yapılarak istatistiki açıdan değerlendirilmiştir. Bozcaada ve Ayvacık popülasyonları arasında morfolojik analizler sonucunda renk desen özelliklerinde varyasyonlar bulunmuş olup pholidosis ve morfolojik ölçümlerde bazı farklılıklar belirlenmiştir. Osteolojik analizler sonucunda ise kafatası ve alt çeneye ait kalitatif özelliklerde varyasyonlar görülürken kantitatif özelliklerde ise farklılıklar tespit edilmiştir. Gövdeye ait osteolojik kalitatif özelliklerde sadece Bozcaada popülasyonları için varyasyonlar tespit edilmiş, kantitatif özelliklerde ise iki popülasyon arasında farklılıkların olduğu ortaya konmuştur. Bozcaada'ya ait H. turcicus popülasyonunda daha fazla osteolojik varyasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ada popülasyonunun anakaradan farklılaştığı ancak alttür seviyesinde bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Morphological and osteological features are a great guide in the systematic and taxonomic classification of the species. The morphological and osteological characteristics of the Hemidactylus turcicus (Linnaeus 1758) (Mediterranean Gecko) species reveal important distinctive characters for both detailed knowledge and identification of the species. In this study, the morphological and osteological characteristics of the Ayvacık (mainland) and Bozcaada (island) populations of the H. turcicus species distributed in Çanakkale were examined in detail. Color-pattern, pholidosis, morphometric measurements and ratios of the samples belonging to H. turcicus populations distributed in Ayvacık and Bozcaada were taken in detail for morphological analysis. By using museum materials for osteological examinations, the features of the skull and body were examined in detail, qualitatively and quantitatively, with the double transparent painted skeleton method. It was statistically evaluated by comparing both in-population male-female samples and between two populations. As a result of morphological analyzes between Bozcaada and Ayvacık populations, variations in color pattern characteristics were found, and some differences were determined in pholidosis and morphological measurements. As a result of the osteological analyzes, variations in the qualitative features of the skull and mandible and differences in the quantitative features were determined. It has been revealed that there are variations only for Bozcaada populations in the osteological qualitative features of the trunk, and differences between the two populations in the quantitative features. More osteological variation was detected in the H. turcicus population of Bozcaada. As a result, it was determined that the island population differed from the mainland, but there was no difference at the subspecies level.
Benzer Tezler
- Makine öğrenme ve derin öğrenme ile rüzgâr hızının tahmini
Prediction of wind speed using machine learning and deep learning
ADEM DEMİRTOP
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolBurdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMRE ÇOMAK
- Çağdaş müzecilik bağlamında Çanakkale müzelerinin unsurları ve işlevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the elements and functions of Çanakkale museums in the context of contemporary museology
SERCAN GÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MüzecilikÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiDisiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL TOLUN
- Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin maruz kaldıkları veli kaynaklı yıldırma davranışları ve veli tanımlamaları
Parents-Induced Mobbing on Preschool Teachers and Their Descriptions of Parents
EMEL DİNÇKAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN BAŞAR
- Okul yöneticilerinin koçluk becerilerinin incelenmesi: Çanakkale ili örneği
Examining the coaching skills of school administrators: The case of Çanakkale province
BURCU AYHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
- Çanakkale ilinin uzun yıllar meteoroloji verilerine göre yıllık ve aylık yağışların trend analizi
Trend analysis of monthly and annual rainfall according to long-year meteorological data of Çanakkale province
ELİF YILDIRIM