Çağdaş müzecilik bağlamında Çanakkale müzelerinin unsurları ve işlevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the elements and functions of Çanakkale museums in the context of contemporary museology
  1. Tez No: 890651
  2. Yazar: SERCAN GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL TOLUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Müzecilik, Çağdaş Müzecilik, Çanakkale Müzeleri, Çanakkale, Museology, Contemporary Museology, Çanakkale Museums
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale il ve ilçelerinde yer alan müze statüsünde 21, müze statüsünde olmayan 24 olmak üzere 45 müze çağdaş müzecilik bağlamında incelenmiştir. Bu müzelerden 10 tanesi ÇATAB'a bağlı olup genel olarak Eceabat ilçesindedir. Koleksiyonları askeri kültür varlıkları kapsamındadır. Arkeolojik kültür varlığı koleksiyonuna sahip tek müze Troya Müzesidir. İlin tek askeri müzesi olan Deniz Müzesi de ağırlıklı olarak Çanakkale Savaşları konusuna odaklanmıştır. Bu çalışma da incelenen 24 müze KTB özel müzeler yönetmeliğindeki şartları yerine getiremedikleri için müze adını kullanamayıp yerine galeri ve koleksiyon evi adı altında varlıklarını sürdürmektedir. İlde Merkez ilçesi ile toplam 12 ilçe bulunmaktadır. Araştırmada Lâpseki ilçesi dışında Çanakkale Merkez ilçesi başta olmak üzere Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada ve Yenice ilçelerinde bulunan müzelerde yerinde gözlem çalışmaları yapılmıştır. Yapılan gözlem çalışmaları, müze sorumlularına yöneltilen 25 soru ile desteklenmiştir. Bu görüşmeler sonucunda özellikle müzelerin bina, ziyaretçi, personel, bütçe, eserleri toplama ve belgeleme konularında bilgiler elde edilmiştir. Bu bağlamda yapılan yüksek lisans tez çalışmasında incelenen müzelerin günümüzdeki durumları çağdaş müzecilik konularında değerlendirilmiş ve müzelerin özellikle eğitim ve bütçe konusunda yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 45 museums, 21 with museum status and 24 without museum status, located in Çanakkale Province and Districts were examined in the context of contemporary museology. 10 of these museums are affiliated to ÇATAB and are generally located in Eceabat district. Their collections are within the scope of military cultural assets. The only museum with a collection of archaeological cultural heritage is the Troy Museum. The Naval Museum, the only military museum in the province, focuses mainly on the Çanakkale Wars. The 24 museums examined in this study cannot use the name of museum because they cannot fulfill the requirements of the KTB regulation on private museums, and instead continue their existence under the name of gallery and collection house. There are a total of 12 districts in the province with the central district. In the research, on-site observation studies were carried out in museums located in Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada and Yenice districts, especially in Çanakkale Central district, except for Lâpseki district. The observation studies were supported by 25 questions directed to the museum managers. As a result of these interviews, information was obtained especially on the building, visitors, personnel, budget, collection and documentation of artifacts. In this context, the current situation of the museums examined in the master's thesis study was evaluated in terms of contemporary museology and it was concluded that museums are inadequate especially in terms of education and budget.