Seyyid Hüseyin Nasr'da İslam sanatı
Islamic art in Seyyid Hussain Nasr
  1. Tez No: 806772
  2. Yazar: İBRAHİM ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA BAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: sanat, estetik, tekne, kallistik, tradisyonalizm, tevhit, hat, şiir, mimari, müzik, resim, heykel, maneviyat, hakikat, art, aesthetics, boat, callistic, traditionalism, tawhid, calligraphy, poetry, architecture, music, painting, sculpture, spirituality, truth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Modern dünyada kendine en çok yer edinen kavramlardan birisi de sanattır. Çünkü sanat medeniyetlerin inşasını, yayılmasını ve kalıcılığını sağlama konularında işitsel, yazılı ve görsel yönleri ile ön plana çıkmaktadır. Medeniyet için önemli bir konumda olan sanatın, İslâm medeniyetinde ehemmiyetsiz bir konumda olacağı afakîlikten öte bir şey değildir. Bu çalışmada öncelikle, giriş kısmında Seyyid Hüseyin Nasr'ın düşünce dünyasına dair bilgilendirmeler yapılmıştır. Daha sonra, modern felsefenin gelişimiyle birlikte otonom bir yapıya bürünen ve sadece kendini erek edinen sanat anlayışının ürünü olan estetik öğelere dair bilgilendirmeler yapılmıştır. İkinci olarak Antik Yunan'dan günümüze Batılı filozofların sanat ve güzele dair yaklaşımlarına yer verilmiştir. Üçüncü olarak, İslâm dünyasında sanat kavramının varlığına değinilmiştir. Bu bölüm içerisinde Allah'ın zatının ve fiillerindeki güzellikten bahsetmek ile birlikte, Kur'an ve sünnetten bazı örneklerle güzele olan yaklaşımını meşruluğunun sınırları aktarılmaya çalışılmıştır. Bu bölümün son kısmında ise, İslâm düşünce geleneğindeki filozofların güzele ve sanata yaklaşımları aktarılmıştır. Çalışmanın son bölümü olan, Seyyid Hüseyin Nasr'da İslâm sanatı kısmı ise, bu çalışmaya ismini veren kısımdır. Bu bölümde Nasr'ın perspektifinden güzel ve geleneksel sanat kavramları aktarılmıştır. Ayrıca bu bölümde, İslâm sanatının özünü oluşturan tevhit ilkesinin manevî yönü aktarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde hat, mimari, şiir, minyatür ve müzik gibi eserlerin haricî yönleri ile birlikte derunî yönleri aktarılmıştır. Ve son olarak Nasr'ın sanat yaklaşımının tradisyonal bir çizgide olduğu aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art is one of the most popular concepts that has taken its place in the modern world. Because the principles of building, acquiring and permanence of art civilizations are audible, written and visual, and its provisions come to the fore. It is nothing more than aphasia that art, which is an important home for civilization, will be in an insignificant place in Islamic civilization. First of all, daily information was given to the world of Seyyid Hüseyin Nasr's thought in the entrance area. Afterwards, information was given about the aesthetic appearance, which is the product of the understanding of art, which took on an autonomous structure with the development of modern philosophy and aimed only at itself. Secondly, it has included the approaches of Western philosophers to art and beauty from Ancient Greece to the present. Thirdly, the existence of the concept of art in the Islamic world is mentioned. In this section, besides talking about the beauty of God's personality and his actions, the dimensions of the legitimacy of his approach to beauty are tried to be conveyed with some pictures from the Qur'an and Sunnah. In the last part of this section, the approaches of philosophers in the tradition of Islamic thought to beauty and art are explained. According to Seyyid Hüseyin Nasr, the last part of the study, the art part is the part that gives the name of this worker. In this part, the concepts of fine and traditional art are conveyed from Nasr's perspective. In addition, the spiritual aspect of the principle of tawhid, which constitutes the essence of Islamic art, has been tried to be conveyed in this collection. In addition, the works such as calligraphy, architecture, poetry, miniature and music in these pieces were transferred together with their external songs. And finally, it is stated that Nasr's approach to art is in a traditional way.